A neve Gita

2019.12.02. 08:19

Íme, amire vágyott: robot cipeli haza, amit a piacon vásárolt (videó)

A robotka mögöttünk gurulva békésen viszi haza mindazt, amit a vacsorához sikerült megvenni. Csak az ára ne lenne sokkoló.

Boston, 2019. november 25. A Gita teherszállító robot engedelmesen követi Greg Lynnt, a Piaggio Fast Forward vállalat vezérigazgatóját (j2) Bostonban 2019. november 11-én. A vásárláskor belépakolt cikkekel megrakott kétkerekû gép beépített érzékelõk és kamerák segítségével képes követni tulajdonosát. MTI/AP/Matt O'Brien

Forrás: MTI/AP/Matt O'Brien

Fotó: Matt O'Brien

Mint az alábbi videón látható, a Gita nevezetű teherszállító robot engedelmesen követi gazdáját, Greg Lynnt, a Piaggio Fast Forward vállalat vezérigazgatóját.

A Bostonban készült felvételen a vásárláskor belepakolt cikkekkel megrakott kétkerekű okosság beépített érzékelők és kamerák segítségével narancsszínű kiskutyaként követi tulajdonosát.

A kérdés csak annyi, kell-e nekünk ez?

Pláne ennyiért: Gita ma előrendelhető a gyártó oldalán 3250 dollárért, azaz átszámítva mintegy egymillió forintért.

Nem Gita az egyetlen

Óriásvállalatok, mint az Amazon, a FedEx és a Ford már régen kísérleteznek kézbesítési robotok fejlesztésével. Gita gyártója, a Piaggio, olasz céghez illően ezen az áron legalább igazán stílusos, egyedi megoldást kínál.

A vezérigazgató nyilván úgy gondolja, hogy a piacon személyesen vásárolni szerető háziasszonynak (háziúrnak) lesz egymilliója arra, hogy a sajtot, kelkáposztát, felvágottat és mosogatószert helyette hazavigyék. Márpedig Gita cipel, s állhatatosan követi gazdáját az utcán, ha az megáll, ő is megtorpan.

Ugyan a marketinggel vezérelt jövő kiszámíthatatlan, de azért számos, a csúcstechnológiai iparágban dolgozó elemző szerint a kedves robotka kudarcra van ítélve. Kivéve, ha a gyártó talál valamilyen gyakorlatiasabb felhasználási területet, s piaci bevásárlás helyett inkább raktárakban, kórházakban, vagy gyárakban dolgoztatják.

Borítóképünkön a robot Greg Lynn, a Piaggio Fast Forward vezérének lába után fut

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!