Ország-világ

2020.09.23. 11:50

Ismét zseniálisan bevitte a bozótosba a népet Elon Musk

Pontatlan, ám sokat ígérő célozgatásaival felhergelte a csodavárókat a Tesla tulajdonosa. A megalapozatlan remények buborékokként pattantak szét tegnap, a magyar idő szerint kedd éjjel tartott Battery Day-en. Pedig az sem kevés, ami tényleg elhangzott.

Tesla CEO Elon Musk speaks during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California on March 14, 2019.

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

Hihetetlen ötletek terjedtek el és példátlan várakozás előzte meg a Tesla Battery Dayt. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: a befektetők fejében és az újságok címeiben olyan várakozások keringtek, mint az

egyetlen töltéssel egymillió mérföldet megtevő autó, meg a 10 év élettartamú akkumulátor.

Ezekből aztán egészen konkrétan nem lett semmi.

Lehet persze érteni a helyzetet. Két éve, mikor gyengélkedett a Tesla árfolyama, Musk közzétette, hogy kivezeti a tőzsdéről, felvásárolja magánemberként a Teslát: erre aztán megugrott az árfolyam. Mikor kiderült, hogy valójában esze ágában nincs felvásárolni a céget, az amerikai tőzsdefelügyelet 20 millió dollárra büntette, s kitiltotta a Tesla igazgatósági elnöki székéből.

Mostanság megint bajban a Tesla árfolyama, az augusztusig tartó páratlan emelkedés után zuhanórepülésbe ment át. Musk erre két hete bedobta sokat sejtető, de semmit sem ígérő posztját:

Many exciting things will be unveiled on Battery Day 9/22 ⚡️

És hogy, hogy nem, kiszivárgott az egymillió mérföldet(!) tenni képes Tesla bejelentésének fantasztikus híre, ami aztán rögvest körbe is járta a sajtót, s némileg élénkítette a csüggedő befektetők hangulatát és növelte a kattintások számát. A megálmodott Nagy Bejelentések azonban elmaradtak, s az árfolyam is megy tovább lefelé.

Mit is jelentett be igazából Musk?

Több nagyon fontos dolgot tudtunk meg: egyrészt elmondta, hogy a cég fokozatosan zöldebb és sokkal hatékonyabb akkugyártásba kezd, másrészt

előrukkolt egy 25 ezer dolláros Tesla-változattal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy talán 10 millió forint alatt is lesz Tesla, mégpedig önvezető rendszerrel. Persze Musk nem először lengeti be, hogy drámai módon csökkenteni fogja az elektromos autók árát. Először még 2018-ban ígért 25 000 dolláros autót.

A Tesla Battery Day rendezvényen a cégvezető-tulajdonos beszámolt arról is, hogy

új Plaid hajtásláncot kap a Model S, amely így képes lesz elérni a 200 km / mérföldes sebességet.

Az S Plaid modell ára 139 990 dollár lesz, és 2021-ben lesz elérhető.

A kocsi hatótávolsága 520 mérföld, maximális sebessége 200 mérföld / óra lesz, s 0-ról 60 mérföldes óránkénti sebességre gyorsul daliás két másodperc alatt.

Ami az akkumulátorokat illeti, a Tesla jelenleg a Panasonictól szerzi be a szükséges mennyiséget, de nem kap eleget. Musk bejelentette, hogy saját akkugyártásba kezd: óriási beruházásával a legnagyobb akkugyártó lesz a világon.

Hatszor erősebbé teszi akkumulátorait, és 16 százalékkal növeli a kocsik hatótávolságát.

Azt nem lehetett megtudni, hogy pontosan mikor áll le a cég a kobalt használatáról, de Musk azt ígérte, jelentősen olcsóbbá teszi az akkumulátorait, az új, 4680-asnak nevezett technológiájával „megfelezik” a kilowattóránkénti árat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!