Járvány

2020.03.27. 09:38

Kettesével viszik a laptopot a magyarok

Soha nem látott mértékben ugrott meg a tipikus számítástechnikai eszközök forgalma az elmúlt két hétben.

Forrás: Shutterstock

A műszaki láncoknál és az internetes üzletekben többszörösére nőtt az irodai és a digitális eszközök eladása, amióta otthoni üzemmódra váltott a munkavállalók nagy része, illetve a diákok digitális oktatásban részesülnek – jelezték a Magyar Nemzetnek jelentős piaci szereplők.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett igényt tapasztaltunk a notebookok, asztali számítógépek (PC-k), monitorok, nyomtatók, tabletek és webkamerák iránt – mondta el érdeklődésünkre a Media Markt a kormányzati átalakítások nyomán tapasztalt piaci hatásokról. A műszaki áruházlánc március 13-a óta, mióta bejelentették az iskolai oktatás digitalizálását,

a notebookok eladásában például egy átlagos havi forgalom ötszörösét méri,

ám nemcsak az otthoni munkavégzéshez, tanuláshoz köthető termékek iránt nőtt országosan a kereslet, hanem nagyobb az érdeklődés a fagyasztók, konyhai kisgépek iránt is – jelezték.

A jelenség az otthon maradással, illetve az élelmiszerkészletek felhalmozásával áll összefüggésben. Érdekességképpen kiemelték: újabban a gőzölős fertőtlenítőgépek iránt is fölfutott az érdeklődés, ami minden bizonnyal a vírus elleni védekezés miatt lehet keresett termék, ezekből a készülékekből egy átlagos hónap forgalmának többszörösét regisztrálta az áruházlánc márciusban. – Célunk, hogy a széles termékválasztékot megfelelő mennyiségben biztosítsuk az áruházakban és a webkereskedelemben. A legjobb szolgáltatás érdekében napi szinten vizsgáljuk a vevői igények változását, illetve állandó kapcsolatban állunk a beszállítókkal, a partnereinkkel – emelték ki.

Mindent veszünk, ami otthon kell

Az Extreme Digital webáruházban március első felében a különböző fertőtlenítő-, tisztítóeszközök fogytak a legjobban, az iskolák bezárásának bejelentése után viszont ugyancsak a notebookok és a táblagépek eladása nőtt a többszörösére. A Magyar Nemzettel közölték: sokan vettek ebben az időszakban kenyérsütő gépet, gőztisztítót és otthoni sportszereket, így például futógépeket is.

– Március 13-a óta mintegy kétszer annyi laptopot adunk el, mint a koronavírus előtti átlagos napokban, és az asztali gépekből is a duplájára nőtt a forgalom. A készletünk stabil, még a járványhelyzet súlyosabbá válása előtt sikerült berendelnünk jelentős mennyiségeket. Bár bizonyos egyedi modellek már elfogytak, a webáruházunkban jól látható, hogy többféle típust kínálunk jelenleg is raktárkészletről – jelezte az Extreme Digital.

Hozzátették, hogy a nagykereskedők visszajelzései szerint egy hónap múlva viszont már akadozhat az utánpótlás, mivel a koronavírus miatt az ázsiai gyártósorok ideiglenesen leálltak, ami az összes laptop-gyártót érinti.

– Az eddigiekből arra következtetünk, hogy a forgalomnövekedés egyelőre stabilan tartja magát. Ráadásul sokan még csak most eszmélnek rá arra, hogy a hatékony távmunkához valamilyen eszközt be kell szerezniük – jegyezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!