Járvány

2020.11.12. 20:30

Kiberbűnözők próbálnak profitálni a járványból

A hálózatok hamis gyógyszerekkel, hamis egyéni védőfelszerelésekkel, csalással és a világhálón folytatott zsarolással próbálnak hasznot húzni a koronavírus-járványból.

Forrás: Shutterstock

Fotó: NicoElNino

Kiberbűnöző-hálózatok próbálnak hasznot húzni a koronavírus-világjárványból hamis gyógyszerekkel, hamis egyéni védőfelszerelésekkel, csalással és a világhálón folytatott zsarolással – figyelmeztetett csütörtökön az Europol.

A járvánnyal szemben a kontinensen bevezetett lezárásokkal kapcsolatos, hosszan tartó intézkedések szintén a kiberbűnözés egyéb formáinak erősödéséhez vezethetnek – közölte az európai uniós tagországok közti rendőrségi együttműködést koordináló szervezet helyzetjelentésében.

Mindenekelőtt a gyerekek válhatnak a világhálón tevékenykedő szexuális ragadozók áldozataivá, miközben az egészségügyi intézmények és cégek valószínűbb, hogy kibertámadásokat szenvedhetnek el – áll a beszámolóban. A szélsőséges propaganda is nagyobb mértékben terjed a világhálón a járvány során – teszi hozzá az Europol.

„Mindazonáltal biztató látni, hogy mennyire hatékonyan működnek együtt a bűnüldöző szervek szerte az EU-ban annak érdekében, hogy rövid időn belül fellépjenek a – koronavírus okozta – Covid-19-el kapcsolatos biztonsági fenyegetésekkel szemben” – fogalmazott Catherine de Bolle, az Europol főigazgatója.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!