Gyerekekre veszélyes

2019.03.11. 15:39

Kínos dolog derült ki a világ legtöbbet letöltött mobilappjáról

Ahhoz képest, hogy mennyire népszerű, s hogy a fél világ fiataljai ezt használják, veszélyesen gondatlan az üzemeltetője.

Pár hete már írtunk a kínai TikTok mobiltelefonos programról: 2018-ban a TikTok volt az egyik, ha nem „a” leggyakrabban letöltött program a világon. Globálisan milliárdos, Magyarországon százezres és egyre növekvő felhasználó-tábora van.

A magyarul is tudó TikTok olyan közösségi oldal, amelyen – afféle kínai fészbukként – 15 másodperces, gyors videókat osztanak meg.

Nem éppen bonyolult program, még a Facebook cuki nyuszikái és csúszdázó pandái is intellektuális teljesítménynek tűnnek a TikTokhoz képest.

A felhasználók leginkább népszerű zenékre, videókra tátognak, majd megosztják a műveket egymással.

Úgy hirdeti magát a letöltési oldalán a program, hogy „Ez nem YT, nem IG, nincs photoshoppolva,

ez a fogmosás pizsamában a hálószobában, 7:45-kor. Ez valódi.”

A közösségi média sikerprogramja most éppen bajba került az Egyesült Államokban, írja a CNN. Joggal hozhatták rossz hírbe. Elődje

illegálisan gyűjtött személyes adatokat, neveket, e-maileket, lakcímeket 13 éves kor alatti gyermekektől.

Persze a pedofilok is gyakran megtalálták, s többek között meztelenkedésre igyekezték rábírni a gyerekeket.

A US Federal Trade Commission (FTC, Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága) szerdán közölte, hogy a TikTokot a gyermekek magánéletének megsértése miatt kártérítésként 5,7 millió dollárra bírságolják.

From one look to another 💁🏻♀ my second " target="_blank" rel="noopener">#tranformation video on https://t.co/GwOu5JHt1l #TikTok

Lil bit of fun In between a shoot!💃🏻 pic.twitter.com/qFdjskvy9r

A hibát még az előd, a 2017-ben felvásárolt Musical.ly követhette el. Az FTC vizsgálata kiderítette, hogy az amerikai piacra sikeresen betörő alkalmazás tovább gyűjtögette az adatokat, bár több ezer szülő panaszkodott emiatt.

Ezzel megsértették az Egyesült Államok Gyermekvédelmi Adatvédelmi Törvényét. A Musical.ly-nak 65 milliónál több regisztrált felhasználója volt az Egyesült Államokban, köztük kiskorúaknak, akik a szülők tudomása nélkül hozhattak létre fiókokat és adtak ki intim adatokat.

Most azt követelik, hogy

az internetes cégek szerezzenek be „ellenőrizhető szülői beleegyezést”

a gyermekektől származó személyes adatok gyűjtése, használata vagy közzététele előtt.

Eddig hiába kérték, a Musical.ly nem törölte a felhasználók videóit vagy profiladatait a szervereiről.

Számos alkalommal kiderült, hogy felnőttek a Musical.ly alkalmazáson keresztül próbálnak kapcsolatba lépni a gyerekekkel – mondta ki az FTC. Ráadásul egészen 2016 októberéig az alkalmazás megmutatta 50 mérföldes sugarú körön belül a felhasználók pontos helyzetét.

A TikToknak le kell vennie az összes 13 év alatti gyermek által megosztott videót.

Ezentúl minden másként volt

A TikTok nyilatkozatot tett közzé, melyben közölte, „elkötelezett a felhasználók érdekeit szolgáló intézkedések meghozatalában”, beleértve a gyerekek védelmét szolgáló eszközöket is.

A cég szerdán bevezetett egy úgynevezett „elkülönített alkalmazásélményt”, amellyel a tini amerikai felhasználók „nem tudnak a TikTokon olyan dolgokat, videókat, üzeneteket megosztani, mint eddig”.

Nem a TikTok az egyetlen

Más nagy technológiai cégek is tettek már az Egyesült Államok gyermekvédelmi adatvédelmi törvényeivel ellentétes lépéseket.

A hazai olvasók előtt ezen a néven talán kevésbé ismert óriásvállalat, a Verizon tulajdonában lévő Oath szintén hibázott. Az Oath birtokában van többek között a Yahoo, az AOL és még egy halom netes cég.

Még decemberben kellett 5 millió dollár büntetést kicsengetniük olyan adatok használatáért, amelyek cookie-k és a földrajzi elhelyezkedés szerint tette lehetővé, hogy online hirdetéseket helyezhessenek el –kifejezetten a 13 év alatti gyermekeknek.

A Disney leányvállalatának, a Playdomnak még 2011-ben 3 millió dollárt kellett fizetnie, mert begyűjtötte és megjelenítette többszereplős internetes játékokban részt vevő gyerekek adatait.

Borítókép: TikTok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!