Google túlhatalom?

2020.08.05. 09:44

Kitört a botrány a Fitbit felvásárlása miatt

Átfogó vizsgálatot indít az aktivitásmérő okosórát gyártó cég felvásárlása ügyében az Európai Bizottság.

Forrás: Shutterstock

A megállapodás szerint az okostelefonos fitneszalkalmazást kínáló vállalat 2,1 milliárd dollárért (mintegy 613,2 milliárd forint) az Alphabet amerikai internetes cég leányvállalatához, a Google-hoz kerülhet.

Miként a Statista alábbi ábrája mutatja, a FitBit eladása az utóbbi években stagnál, mivel a cég a versenyben beszorult a viselhető készülékek piacán az Apple high-end okoskészülékei és számos kínai gyártó igen alacsony árfekvésű készülékei közötti résbe.

Ennek ellenére, a FitBit felhasználók száma 30 millió aktív felhasználóra nőtt az elmúlt évtizedben, s közülük sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy a felvásárlással a személyes adataik is a Google-hez kerülnek.

Infographic: Fitbit s Community Grows Amid Stalling Device Sales | Statista

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos közölte, az uniós bizottság vizsgálata arra irányul, hogy megállapítsa, az új tulajdonos miként tervezi az okosórák által továbbított érzékeny, egyebek mellett az egészségügyi adatok felhasználását. Célja annak biztosítása, hogy

az eszközökön keresztül gyűjtött adatok birtoklása ne torzítsa a fitneszórák piacán kialakult versenyt.

Az Európai Bizottság szerint aggodalomra ad okot, hogy a tervezett felvásárlás tovább erősíti a Google piaci pozícióját az online hirdetési piacokon azáltal, hogy növeli a birtokába jutó adatok mennyiségét. A szerzett adatok fontos előnyt jelentenek az online hirdetési piacokon, azokat ugyanis a Google az általa szolgáltatott hirdetések személyre szabásához használhatja fel, akadályozva ezzel versenytársait.

Az EB azt kívánja biztosítani, hogy ne sérülhessen az uniós állampolgárok magánélethez való joga és személyes adataik biztonsága – tette hozzá az uniós biztos.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!