Mint a filmeken

2021.06.08. 15:21

Lehallgatták az üzenetküldő appot a rendőrök – nyolcszázan rács mögött

A több mint száz országra kiterjedő akcióban a hatóságok egy feltört üzenetküldő alkalmazás révén követni tudták a bűnözők kommunikációját.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lehallgatták, követték őket drogcsempészettel, pénzmosással és egyéb tervbe vett akcióikkal kapcsolatosan. Több mint 800 embert vettek őrizetbe az összehangolt nemzetközi rendőrségi műveletben.

Az amerikai és az ausztrál hatóságok még 2019-ben hozták létre az ANOM üzenetküldő szolgáltatást nyújtó vállalatot.

Idővel több mint háromszáz bűnbanda kezdte el használni a hatóságok által elterjesztett kódolt telefonokon az ANOM alkalmazását, amelynek

a titkosítását a rendőrök feltörték, hogy hozzáférjenek a bűnözők tevékenységére vonatkozó adatokhoz.

Összesen mintegy 37 millió üzenet került a nyomozók birtokába, az adatok áttekintése másfél évet vett igénybe.

Az Europol, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a svéd és a holland rendőrség tisztségviselői tájékoztattak a globális művelet európai részéről, amiből kiderült: Svédországban 70, Hollandiában pedig 49 embert fogtak el. Berlini bejelentés szerint több mint 70 gyanúsítottat fogtak el Németországban. Az akcióban részt vettek még Ausztrália, Ausztria, Észtország, Litvánia, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok hatóságai.

Több mint 48 millió dollár (13,6 milliárd forint) értékű készpénzt és kriptovalutát, ékszereket, fegyvereket és több tonna kábítószert foglaltak le a műveletben.

Jean-Philippe Lecouffe, az Europol igazgatója szerint a „Trójai Pajzs” kódnevű akció volt az eddigi egyik legnagyobb és legpontosabban kidolgozott művelet, amelyben szembe tudtak szállni a titkosított kommunikációs hálózatokat használó bűnbandákkal.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!