Kínos fordulat

2019.08.29. 09:01

Zuckerberg nem mondott igazat a lehallgatásaikról

Milyen jó lenne, ha arról szólna a Facebook, amire kitalálták, s nem a hetente kiderülő új és még újabb személyes adatkezelési visszaélésekről.

Párizs, 2019. május 10. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója érkezik a párizsi államfõi rezidenciára, az Elysée-palotába, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik 2019. május 10-én.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Francois Mori

Mindig tagadta a Facebook, hogy belehallgatna egyes felhasználók beszélgetéseibe, aztán két hete a Bloomberg hírügynökségnek beismerték a dolgot.

Így fogalmaztak közleményükben:

„Akárcsak a Google és az Apple, a múlt héten mi is felhagytunk azzal a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket emberekkel hallgattatjuk meg” – tudatta sajátos vallomásával másokat is megint hírbe hozva a közösségi oldalt üzemeltető amerikai vállalat.

Eddig nem ezt mondták

Tavaly tavaszi kongresszusi meghallgatásán maga Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója és vezetője tagadta, hogy a cég belehallgat a beszélgetésekbe.

„Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel” – hangoztatta a milliárdos.

„Mi nem csinálunk ilyet” – állította akkor.

Illetve nem úgy, nem azt, de mégis

A Facebook később pontosította, hogy csak akkor férnek hozzá a mobiltelefonok mikrofonján keresztül bonyolított beszélgetésekhez, ha erre a felhasználók kifejezetten engedélyt adnak.

A Bloomberg augusztus közepén kiadott jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

A cikk kifejti, a leiratokat kezelő munkatársak aggodalmukat fejezték ki munkájuk etikai vonatkozásai miatt, mert sem a felvételek eredetét, sem a felhasználásuk célját nem ismerték.

Mégis kiderült: európai felhasználókat is lehallgattak

Két hete tehát odáig sikerült jutni a beismerésben, hogy leszögezték, csak azoknak a felhasználóknak a beszélgetéseiből készült leirat, akik erre engedélyt adtak, illetve, hogy uniós polgárokat nem hallgattak le.

Most viszont a Politico friss cikkéből kiderül, hogy mégis, Zuckerberg tagadása ellenére uniós állampolgárok is érintettek a lehallgatási-botrányban, mert

48 európai felhasználó beszélgetéseit gyűjtötték össze, ráadásul a tudtuk nélkül, 14 uniós országból.

Ami viszont már európai hatáskör

A Facebook legfrissebb magyarázata szerint igen, tényleg lehallgattak EU-s állampolgárokat, de a Messenger-üzeneteik átirata nem érhető el Európában.

Ez azonban – tegyük hozzá – mindenképpen súlyosan sérti a GDPR-t, az európai adatvédelmi szabályokat: a Facebook újabb mamutbírságokra számíthat az EU-s polgárok hangbeszélgetéseinek hozzájárulás nélküli összegyűjtése és átírása miatt.

Az Egyesült Államok hatóságai legutóbb 5 milliárd dolláros bírságot szabtak ki a közösségi oldal adatvédelmi hiányosságaiért.

Borítókép: MTI / AP / Francois Mori

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!