szerzői jog

2019.07.12. 09:12

Megkönnyítik a youtuberek dolgát

A YouTube szerzői jogsértéseket automatikusan detektálni próbáló rendszere továbbra is bármikor megkeserítheti a profi videósok életét, de mostantól legalább a kézi bejelentések kivizsgálásával könnyebb dolguk lesz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dima Sidelnikov

Eddig ha egy jogtulaj úgy találta, hogy valakinek a videójában a tulajdonjogát sértő tartalom található, annak szimplán csak jelentenie kellett a kérdéses mozgóképet, azonban nem volt kötelező specifikusan ismertetnie, hogy a videó melyik részét vagy részeit kifogásolja – részletezte az Origo.

Ez jelentős problémát jelenthetett a youtuberek számára, hiszen

nem minden esetben volt egyértelmű, hogy mivel van gondja az állítólagos jogtulajnak,

ami miatt nehéz volt jogos esetben megtalálni a törlendő vagy elnémítandó részt. A videomegosztó automatizált jogvédelmi rendszere legalább annyit megtett mindig, hogy megjelölte a gyanúsnak vélt szakaszokat – fejtették ki.

A probléma elméletileg most megoldódott,

a YouTube innentől kezdve kötelezi a videókat kézzel jelentő jogtulajokat a kifogásolt szakasz vagy szakaszok pontos azonosítására.

További hasznos újdonság, hogy a bejelentések esetén a YouTube

lehetővé teszi majd a videósok számára, hogy a kifogásolt részeken pár kattintással lenémítsák vagy lecseréljék a hangsávot, teljesen kivágják a kérdéses részeket a videókból.

Amennyiben a felmerült problémát ezekkel a módszerekkel rendezik a videókészítők, akkor a YouTube automatikusan rendezettnek tekinti az incidenst, nem kell a jogtulaj jóváhagyására várniuk a csatornájukat ért figyelmeztetés feloldásához – egészítette ki a lap.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!