Adatkurkász

2019.08.26. 09:09

Megnézheti, mit tud önről a Google, az Apple és a többi nagy

Közismert, hogy a technológiai óriások folyamatosan gyűjtik az adatokat a felhasználókról. És egyáltalán nem csak a Google.

Az Apple, a Facebook, az Amazon, a Twitter és társai nem a tartalmat vadásszák – vagy, pontosabban szólva, messze nem csak azt –, hanem minél pontosabban fókuszálnak a személyes adatainkra, hogy pontosan tudjanak célozni a hirdetéseikkel.

Ha meg akarjuk tudni, milyen alapinformációkkal rendelkeznek, érdemes felkeresni F-Secure biztonsági cég ingyenes online portálját, az itt található Data Discovery Portalt.

Pár kattintással megtalálható minden adat, amit a hat nagy tech vállalkozás,

a Google, az Apple, a Facebook, a Snapchat, a Twitter és az Amazon

úgymond a mi beleegyezésünkkel megszerzett rólunk. (Úgymond, mert ezekbe gyakran csak sietségünkben, valamint olvashatatlan mennyiségű apróbetűs részek jóváhagyásával egyeztünk bele.)

Riasztó adattömeget lehet így megpillantani, hogy aztán a szolgáltatások beállításaiban nem kevés munkával, egyenként némi rendet vághassunk. A törlések előtt persze célszerű magunknak letölteni, amit csak lehet.

Ezzel megtudunk mindent?

Korántsem. Bár amíg lehet, tagadják, de

némelyik megjegyzi még a hangunkat és az arcvonásainkat is.

Elegendő csak a legutóbbi időben kiderült adatkezelési botrányokra, a felhasználói készülékek mikrofonjának segítségével lejegyzett hangfelvételekre és az arcfelismerők aggályos működésére gondolni.

Persze akadnak különbségek a nagy hat között.

Például a többivel ellentétben a Twitter nem tárolja a neveket, nemeket, születési dátumokat, ellenben tudják, hogy melyik készüléket használjuk, milyen időzónában, s hogy milyen üzeneteket küldtünk.

A Google és a Microsoft például megrögzött gyűjtögetők:

ha a Gmail a szem, a Cortana a fül.

A Facebook élenjáró az adatgyűjtésben. Bár nemzetközi szervezetek számos alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket jelent a közösségi oldal az információk eladása miatt, továbbra is bányásszák többek között a vallás, a jövedelem, a tartózkodási hely, az iskolázottság, valamint a politikai hovatartozás szerinti adatokat.

Ellenben az Apple a többi nagyhoz képest egyáltalán nem buzgó adatgyűjtögető. Elismerésre méltó módon csak az üzenetküldéshez kapcsolódó bizonyos metaadatokat és néhány funkcionális információt követ nyomon.

Sajnos ez nem mondható el az Amazonról: az óriáscéget az utóbbi időben a Facebookhoz hasonlóan számos lehangoló adatkezelési visszaéléssel vádolták.

Azért is érdemes az F-Secure oldaláról indulva

körülnézni, s amennyire lehet, gyomlálni a rólunk tárolt adatokat,

mert az eddigi esetekben nem is közvetlenül a nagy hatos élt vissza az adatokkal, hanem a valamilyen védelmi hiányosság miatt a hatalmas adatbázisukba betekintő illetéktelenek.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!