Járvány

2020.02.27. 16:31

Mérgeket árulnak a vírus ellen álgyógyszerészek és más szélhámosok

Egyre több félrevezető információ és hamis gyógyszerhirdetés kering a koronavírusról az interneten és a közösségi oldalakon.

Forrás: Shutterstock

Sokan a koronavírus terjedéséből igyekeznek hasznot húzni. Egy amerikai vállalkozás klór-dioxidot tartalmazó „csodaszert” árul, amely állításuk szerint megöli a Covid-19 vírust, ám valójában károsíthatja a belső szerveket.

Az Amazon internetes áruház kedden jelentette be, hogy kiszűri és letiltja webáruházában azokat a gyógyászati célú termékeket, amelyek készítőik szerint védenek a koronavírust kiváltó Covid-19 ellen, hatékonyságuk azonban orvosilag nem alátámasztott.

A koronavírus terjedésén nyerészkedő, főként amerikai és brit gyártók (jellemzően startupok és hírnévre, üzleti sikerre vágyó kisvállalkozások)

megtévesztő szövegekkel kínálják termékeiket az interneten, gyakran az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az ajánlására hivatkozva.

Chinese hospitals have discharged 32,495 recovered patients of coronavirus infection; Wednesday saw 2,750 people walk out of hospital https://t.co/s8ERebMuZG pic.twitter.com/6DXCSqDjpz

Míg egyes önjelölt egészségügyi tanácsadók a közösségi médiában videókat posztolnak a főtt fokhagyma és a C-vitamin hatékonyságáról, mások a háztartási fehértőre, például a Cloroxra esküsznek hatékony vírusölő szerként – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

Az Egyesült Államokban leginkább MMS-ként (Master vagy Miracle Mineral Solution) ismert klór-dioxid tartalmú készítmények több vállalkozást is megihlettek a gyors haszon reményében. A saját fejlesztésű készítményeket árusító Ketokerri.com honlapján egyenesen az olvasható: „Jó hír: a klór-dioxid elpusztítja a koronavírust!”.

A honlap tulajdonosa, Kerri Rivera gyógyszerész-üzletasszony azzal szerzett kétes hírnevet, hogy klór-dioxid tartalmú szerrel kezelt autista gyermekeket, amiért az amerikai orvosi kamara 2015-ben eltiltotta. Az USA Today orvosszakértője, Hale Spencer azonban arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a klór-dioxid hányásos, émelygéses tüneteket okozhat és károsítja a belső szerveket, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Quacks recommending Miracle Mineral Solution are really telling people it's safe to drink chlorine dioxide. 🤦♂️

— Nurse Eric ⓔ ☕💩🧘♂️🩺🥭🍍🌴🌵 (@NurseEricYeah) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">February 21, 2020

Az eddig világszerte több mint 82 ezer fertőzést és 2900 halálesetet okozó koronavírus-járvány a fake news-gyártás melegágya is.

Önjelölt véleményvezérek azt hirdetik a Twitteren, illetve a YouTube-on, hogy a Covid-19 vírust tömegpusztító céllal tenyésztették ki a kínai Wuhanban (a fertőzés gócpontjában) található laboratóriumban. Egy brit bulvárlap a napokban arról írt, hogy egy meteorológiai műhold felvételei alapján Pekingben és Wuhanban szokatlanul magas a kén-dioxid-szennyezés. A lap szerint ennek oka az lehet, hogy a kínai kormány „a bizonyítékok megsemmisítése céljából” emberi holttesteket éget el.

A WHO szerdán bejelentette, hogy egy omahai (Egyesült Államok) vírusklinikával együttműködve elkezdték az emberi kísérleteket a Remdesvir nevű vírusölő szerrel. A kísérletekben világszerte 400 vírusfertőzött önkéntes vesz részt, akiknek fele placebo (hatástalan) orvosságot kap, míg a másik felük Remdesvirt. Utóbbit a WHO közleménye „a legígéretesebb jelöltnek” nevezte a felvetődött készítmények közül, miután évekkel ezelőtt Kongóban hatékonynak bizonyult az ebolajárvány megfékezésében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!