Mint az eleven test

2019.06.23. 18:00

Művérrel működik egy robot

Az energiájukat hosszú útjukon a saját zsírjukból nyerő vándormadarak példája ihlette a kutatókat az eredeti megoldásra.

A Cornell és a Pennsylvania Egyetem mérnökeit ez a példa ösztönözte, számol be a fejlesztésről a Wired. A zsírt, gondolták a James Pikul vezetésével dolgozó kutatók, nem lenne könnyű felhasználni a robotok energiaellátásra.

Ellenben a vér az oxigént és az energiát szállítja a testben a sejteknek, s kvázi „művér”, azaz hidraulika által működtetett folyadék már működik robotokban. Miért ne használják ezt a folyadékot energia továbbítására is?

Még további fejlesztésre szorul az ötlet, mert nagyon lassan mozog az alkotás – de működik.

Nem madarat hoztak létre, mert az túl bonyolult és energiaigényes lett volna, hanem halat.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

A robothal „érrendszert” és „vért” használ, hogy belső csőrendszerén keringetve ellássa magát energiával.

Ez a hal is akkumulátorból táplálkozik, de huzalok helyett csőrendszerrel és szivattyúkkal dolgozik – a megoldás csakugyan emlékeztet a biológiai szívre és a vérkeringésre. Jelenleg 36 órás működésre képes, percenként a saját testének a másfélszeres távolságát képes megtenni.

A „vér” ezúttal ionokkal feltöltött hidraulikus folyadék, amely kémiai úton biztosítja a tápellátást, s ellátja a vezérlésért felelős elektronikákat.

Borítóképen az ihlető tűzhal látható (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!