Francia lépés

2020.01.09. 15:17

Nehéz menet lesz a a tech-óriások megadóztatása

Súlyos válaszlépéseket helyezett kilátásba az Egyesült Államok az EU több államával szemben, amennyiben Franciaország nem vonja vissza az amerikai internetes óriáscégekre kivetett különadót.

Forrás: Shutterstock

A francia parlament pénteken szavazta meg az amerikai tech-óriásokat sújtó különadót, amire válaszul az Egyesült Államok 100 százalékos pótvámot vetne ki olyan termékekre, mint a pezsgő, a bor, a sajt vagy a kozmetikumok. Európában elsőként a francia parlament megszavazta a 3 százalékos forgalmi adót, amely

az amerikai technológiai óriások – Google, Amazon, Facebook, Apple, Instagram – hirdetési bevételeire vonatkozik,

jelentette be hétfőn Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. Az említett internetes cégek éves bevétele az EU-ban meghaladja a 750 millió eurót, ebből mintegy 25 millió euró származik a franciaországi felhasználóktól – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

Washington már korábban jelezte, hogy a francia különadót az amerikai vállalatok elleni tisztességtelen megkülönböztetésnek tartja, ezért komoly válaszlépéseket helyezett kilátásba. A Trump-kormányzat 100 százalékos büntetővámot vetne ki olyan jellegzetes francia termékekre, mint a pezsgő, a bor, a tejtermékek vagy a kozmetikumok.

French Finance Minister Bruno Le Maire on Monday called on the United States to not follow through on threats to impose sanctions on France in a dispute over taxation of tech giants and warned of retaliation. https://t.co/uQUd2UrgHs

„Egy kereskedelmi háború senkinek sem áll érdekében, ezért felszólítom amerikai barátainkat, hogy térjenek vissza a bölcsességhez és a tárgyaláshoz” – jelentette ki a francia pénzügyminiszter egy hétfői rádióinterjúban.

„Tíz nap múlva sor kerül a G7-ek (a hét legfejlettebb gazdasággal bíró ország) pénzügyminisztereinek ülésére Chantillyben, ahol az amerikai kormány gazdasági megbízottja is jelen lesz. Gyorsítsuk fel a nemzetközi szintű együttműködést, keressünk közös megoldást az OECD szintjén és kössünk megállapodásokat, ne fenyegetőzzünk” – hangsúlyozta a miniszter a Radio France adásában.

Korábban már voltak kísérletek az internetes óriások uniós szintű megadóztatására, ezek azonban elbuktak Írország, Dánia, Svédország és Finnország ellenállásán.

SPONSORED: France's tax on tech giants may revolutionize multinational taxation pic.twitter.com/pvBIgcpWCK

Az Egyesült Államokat korábban az is felbőszítette, hogy egyes EU-tagországok uniós és állami szubvenciókkal támogatták az Airbus repülőgépgyártót, amelyek hátrányos helyzetbe hozták az amerikai Boeinget. Miután a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tavaly novemberben törvényellenesnek minősítette az Airbusnak nyújtott támogatást, az USA jogosulttá vált a vámtételek szigorítására.

Erre, valamint a Franciaországban bevezetett különadóra hivatkozva Washington már a büntetővámok kiterjesztését fontolgatja az Egyesült Királyságból, Németországból és Spanyolországból származó importcikkekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!