keresik az okát

2021.08.08. 16:44

Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance marsjáró

A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne.

In this image acquired on August 6, 2021 (Sol 164) and released by NASA, the shadow of the Perseverance Mars rover is cast next to its first hole drilled in a rock. - The rover has begun to collect rock samples, NASA announced on August 6, 2021, the first of thirty samples that will, in several years, be brought back to Earth to be analyzed. In total, the process of collecting a sample -- the size of chalk and sealed hermetically ia a tube -- is expected to take 11 days. The goal: to look for signs of ancient life, such as traces of fossilized microbial life in rocks, but also to better understand the Martian geology.

Forrás: NASA/JPL-CALTECH / AFP

Fotó: HANDOUT

Nem tudott kőzetmintát venni és a gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró, amely pénteken fúrta meg először a vörös bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön – derült ki a Földre küldött adatokból.

A Mars-misszió tudóscsoportja az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítse a sikertelenség okát. A Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kráter feltárásán dolgozik. Itt kezdte meg kőzet és regolit gyűjtését, ujjnyi nagyságú minta nyerését a marsjáró.

„Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek” – közölte Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.

A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne„ – mondta Ken Farley, a projekt tudósa. Lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is lehet, hogy a kőzet porrá zúzódott – tette hozzá.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!