Ország-világ

2020.07.25. 20:28

Okostelefonon hamarabb találhat rá a fiatal az álomszakmára

Tízből átlagosan négy fiatal otthagyja a felsőoktatást, mert bizonytalan, de főként csak amiatt, hogy nincs tisztában az elvárásokkal és a karrierlehetőségekkel. A szakértő szerint naprakész információk és önismeret hiányában nehéz manapság szakmát választani.

Forrás: Shutterstock

A fiatalok pályaválasztását elsősorban a hiteles és releváns információk hiánya nehezíti, legyen szó a folyamatosan alakuló munkaerőpiaci igényekről, a változó képzésekről vagy éppen az elérhető szakmákról. A pályaorientációs szakértő szerint a 16–20 éves fiatalok jellemzően nincsenek kellően tisztában az elvárásokkal és azzal, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg számukra egy-egy szak elvégzése után – írja a Magyar Nemzet.

A tájékozottságon múlhat

A felsőoktatási képzésekről szóló tájékoztatás általában felületes, és mivel a fiatalok mára megszokták a gyors információáramlást, kevésbé alakult ki az igényük az alaposabb tájékozódásra. Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzanak, márpedig érdemes minőségi időt szánniuk a pályaválasztási kérdéskörre, mégpedig olyan formában, ami könnyen használható és befogadható – vélekedett a lapnak az Orientify alapítója és az OTP Junior Next App fejlesztési szakértője.

Török Réka tapasztalatai szerint beszédes arány, hogy a fiatalok 40 százaléka morzsolódik le a felsőoktatásban, nagyrészt az információhiány miatt, ami ráadásul megelőzhető lenne.

Generációs különbségek

A szakember rámutatott: a Z generáció tagjainak már teljesen más társadalmi és technológiai környezetben kell dönteniük jövőjükről, mint például a szüleiknek. Éppen ezért a munkahellyel kapcsolatos elvárásaik is különbözhetnek a korábbi generációk értékrendjétől, ami nézetkülönbséget is előidézhet a generációk között, noha az egész családnak az a szándéka, hogy a fiatalnak sikeres legyen a pályaválasztása.

Az anyagiakon túl

A mai fiataloknak meghatározók az anyagi szempontok, előszeretettel hasonlítják össze a különböző munkákért kapható fizetéseket. Emellett lényeges aspektus számukra, hogy mennyire biztosít az adott munka rugalmasságot a mindennapokban, valamint az is, hogy milyen hasznos a munkájuk, azzal milyen értékekkel járulnak hozzá a társadalomhoz, illetve milyen fontos célokért áll ki a munkahelyük.

Fontos a pontos önismeret

Török Réka úgy véli, hiába nyújt anyagi biztonságot egy adott cég vagy munkakör, ha a fiatal nem ért egyet a cég vagy a kitanult szakterület értékeivel, az hosszú távon olyan disszonanciát okoz, amit a pályát tévesztők nem tudnak sokáig felvállalni. De így van ez a továbbtanulással is.

Olyan területen jelen lenni, amiről úgy érzi az ember, hogy nem az övé, hosszú távon demotiváló lesz, és előbb-utóbb bekövetkezik a kiégés. Abba tudunk elég energiát és erőfeszítést beletenni, ami közel áll hozzánk, ami nekünk való, ez tartja fent a motivációt is – fűzte hozzá a szakértő.

A család legyen támogató, de ne erőszakos

Természetesen a fiatalok elsődleges támogatója ebben a kérdéskörben is a család, a szülők lehetnek. A szakértő tapasztalata szerint azonban sok esetben tőlük inkább érzelmi támogatásra számíthatnak a fiatalok, hasznos és naprakész információval, tanáccsal kevesen rendelkeznek.

Ugyanakkor a gyerekekre nem szabad ráerőltetni a családi mintákat – figyelmeztet Török Réka.

Kiemelte: a szülők azzal tudják leginkább segíteni a gyermeküket, ha összekötik őket a megfelelő információforrásokkal. Pályaválasztási tanácsokért például első körben érdemes felkeresni szaktanácsadókat. A fiatalok egyre jobban szeretnek a digitális megoldások által az okostelefonjukon információhoz jutni, ezért a szakmaválasztás kérdése is hamarabb eldőlhet, ha a számára testhez állóbb módon igyekszünk megtalálni a hatékony segítséget.

Ebben segíthetnek az olyan, kifejezetten az érintett célcsoportra fejlesztett applikációk is, mint az ingyenesen igénybe vehető OTP Junior Next App, amely a fiatalok igényeinek megfelelően adja át a pénzügyi tudatossághoz szükséges gyakorlati ismereteket, és pályaorientációs kérdőívvel, oktató képanyaggal, videókkal, interjúkkal és aktuális diákmunka-lehetőségekkel igyekszik támogatni a jövő szakembereinek sikeres döntéseit.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!