Ország-világ

2021.04.11. 08:42

Óriási átverés: Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok

Abszurd hazugságokkal reklámozzák a „bankokat megrengető” befektetést a kiberbűnözők.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok, pedig csak kiberbűnözők támadnak a Bitcoin Loophole nevű befektetési ajánlattal. Ismét kéretlen és ravaszul megfogalmazott, illetve elhelyezett hirdetésekkel bombázzák a bitcoin szóra rákereső magyar felhasználókat az interneten a vélhetően ukrán és argentin csalók – számol be a Magyar Nemzet.

A lap részletezo, a pandémia miatt a kiberbűnözők elsődleges vadászterületévé vált a világhálón a legnagyobb közösségi oldal. A Facebookon a legváratlanabb helyen és időben zúdulnak ránk a kéretlen, „bankrengető” üzleti ajánlatok bitcoin-befektetésre. Ezek közös jellemzője, hogy közismert emberek nevével visszaélve valódinak látszó üzleti újságcikkekben győzködik a befektetőt az óriási lehetőségről.

Itt van például

Karácsony Gergely, akitől „rettegnek a bankok”, és azt ajánlja: addig fektessünk be bitcoinba, amíg a bankok meg nem akadályozzák ezt a vissza nem térő, fantasztikus lehetőséget.

Fotó: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet bemutatja, első pillantásra egy orosz nyelvű kertészeti portálról, a Kertésztippek című szakportálról tekint le ránk a pénzügyi zseni Karácsony, akiről ekkor még nem tudjuk, hogy mekkora lángész.

Kertésztippek

Összegyűjtöttük Önnek a tapasztalt kertészek leghasznosabb tanácsait.

Borscs idő

(A Kertésztippek című portál meghackelt címlapjának fordítása)

Amikor rákattintunk a Kertésztippekre, előbukkan maga a konkrét ajánlat, amit ha elolvasunk, azért átlagos tájékozottsággal is meg kell szólalnia annak a bizonyos vészjelző csengőnek: valami itt nem stimmel.

Fotó: Magyar Nemzet

Mit is írnak?

A Magyar Nemzet idéz néhány mondatot az álportálon megjelent hirdetési kamucikkből, Karácsony Gergelyről.

„Szociális ügyekben kifejezetten progresszív politikát visz a budapesti polgármester, Karácsony Gergely. Merész és egyenes emberként vált híressé, aki nem fél megosztani másokkal, hogyan keresi a pénzét.

Múlt héten a Hír TV Bayer-show-jában tűnt fel, ahol bemutatott egy új »vagyonosodási kiskaput«, ami szerinte 3-4 hónap alatt bárkiből milliomost hozhat létre. A 45 éves minden magyar lakost biztat ezen remek lehetőség kipróbálására, mielőtt azt a bankok örökké lekapcsolnák. Kiemelte, hogy most a családok beruházására helyezik a hangsúlyt.

És valóban, percekkel az interjú vége után a Nemzeti Bank telefonált, hogy megállítsa Karácsony interjújának a sugárzását – de akkor már túl késő volt.”

És ekkor előjönnek a Bitcoin Loophole nevű, fantasztikus befektetéssel.

Interjú formában maga Karácsony Gergely beszél erről.

„Lehet, hogy hallottál már erről az új kriptovaluta-befektetési felületről a következő névvel: Bitcoin Loophole, amivel átlagos emberek Magyarországon, Ázsiában és Észak-Amerikában egy éjszaka alatt vagyonosak lehetnek. Te is szkeptikus lehetsz, hisz túl jól hangzik, hogy igaz legyen. […] Ezt megértem, mert én is ugyanezt gondoltam, mikor egy megbízható barátom mesélt róla. De amint a saját szememmel láttam, mennyi pénzt keres, nekem is ki kellett próbálnom. […] Örülök, hogy kipróbáltam, mert ezzel kerestem a legegyszerűbben a legtöbb pénzt. Ez naponta automata üzemmódban több tízezer forintot jelent. Ez szó szerint a lehető leggyorsabb mód, amivel jelenleg rengeteg pénzt kereshetsz. De nem tart már sokáig, ha egyre több és több ember szerez róla tudomást, vagy ha a bankok örökre lekapcsolják.”

Nézzük, mi is történik

A világháló keresőoldalain a pandémia miatt átalakult üzleti lehetőségeknek köszönhetően megnőtt a bitcoin szóra kereső befektetők száma. Ezt kihasználva a Bitcoin Loophole nevű pénzügyi befektetési ajánlattal kezdték bombázni a netezőket.

A befektető rákeres például a ­Google-ban a bitcoin szóra, a hirdetéseket optimalizáló algoritmusok pedig optimalizálják a felhasználónak az általa használt közösségi oldalakon a kéretlenül feldobandó hirdetéseket a bitcoinról. Az eddigi hatósági és szakmai elemzések szerint a főleg ukrán és argentin bűnözőkből álló csalók készítette és működtette Bitcoin Loophole nevű virtuá­lis valutára szóló befektetési ajánlatot egy olyan algoritmus irányítja a bit­coin szóra kereső felhasználó eszközeire, ami egy létező híroldalt vagy hirdetést hekkel meg, ír felül. Napjainkban éppen Karácsony Gergely főpolgármester vagy éppen Széles Gábor[2] üzletember nevét használva fel illegálisan. Széles esetében ugyanaz a folyamat, mint Karácsony esetében. Borshch time (Borscsidő) című hirdetés ugrik elénk, amit megnyitva azonnal a Bitcoin Loophole-nál járunk.

Fotó: Magyar Nemzet

Nincs védelem a támadás ellen

A Bitcoin Loophole előéletét a HWSW nevű internetes informatikai magazin szakírója tárta fel a legmélyebben egy angol nyelvű tanulmányban. A Bitcoin Loophole a bitcoin kereskedelmére épülő átverés (scam), amely 2018-ban vált ismertebbé, és amelyre már több fraud-monitoring és csalás elleni szervezet is felhívta a figyelmet. A Bitcoin Loophole magát irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állítja be, amely a valóságban csak arra szolgál, hogy kicsalja a befektető pénzét, körmönfont módszerekkel, többszörös áttételen keresztül, algoritmusokkal keresve és megtalálva a célpontokat.

A HWSW 2020. szeptemberi szakcikkéből kiderül: a csalók nemcsak Karácsony Gergely, hanem Soros György, Mészáros Lőrinc, Bige László és a köztelevízió reggeli műsorvezetőjének a nevét felhasználó csalicikkeket is bevetettek már eddig. A Facebook 2019 óta küzd a különféle kriptovaluta-csalásokkal operáló hirdetésekkel. A szakcikk szerint 2019-ben nagy port vert fel az Abu-Dzabi koronahercegének nevével visszaélő Bitcoin Loophole-kampány, amely a Facebook hirdetési platformját használta a terjesztésre. Védelem jelenleg nincs a Bitcoin ­Loophole-átverések ellen: csak a felhasználó éberségén, önfegyelmén múlik, hogy nem ül fel a szélhámosoknak.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!