Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Óriási átverés: Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok

Abszurd hazugságokkal reklámozzák a „bankokat megrengető” befektetést a kiberbűnözők.

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok, pedig csak kiberbűnözők támadnak a Bitcoin Loophole nevű befektetési ajánlattal. Ismét kéretlen és ravaszul megfogalmazott, illetve elhelyezett hirdetésekkel bombázzák a bitcoin szóra rákereső magyar felhasználókat az interneten a vélhetően ukrán és argentin csalók – számol be a Magyar Nemzet.

A lap részletezo, a pandémia miatt a kiberbűnözők elsődleges vadászterületévé vált a világhálón a legnagyobb közösségi oldal. A Facebookon a legváratlanabb helyen és időben zúdulnak ránk a kéretlen, „bankrengető” üzleti ajánlatok bitcoin-befektetésre. Ezek közös jellemzője, hogy közismert emberek nevével visszaélve valódinak látszó üzleti újságcikkekben győzködik a befektetőt az óriási lehetőségről.

Itt van például

Karácsony Gergely, akitől „rettegnek a bankok”, és azt ajánlja: addig fektessünk be bitcoinba, amíg a bankok meg nem akadályozzák ezt a vissza nem térő, fantasztikus lehetőséget.

Fotó: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet bemutatja, első pillantásra egy orosz nyelvű kertészeti portálról, a Kertésztippek című szakportálról tekint le ránk a pénzügyi zseni Karácsony, akiről ekkor még nem tudjuk, hogy mekkora lángész.

Kertésztippek

Összegyűjtöttük Önnek a tapasztalt kertészek leghasznosabb tanácsait.

Borscs idő

(A Kertésztippek című portál meghackelt címlapjának fordítása)

Amikor rákattintunk a Kertésztippekre, előbukkan maga a konkrét ajánlat, amit ha elolvasunk, azért átlagos tájékozottsággal is meg kell szólalnia annak a bizonyos vészjelző csengőnek: valami itt nem stimmel.

Fotó: Magyar Nemzet

Mit is írnak?

A Magyar Nemzet idéz néhány mondatot az álportálon megjelent hirdetési kamucikkből, Karácsony Gergelyről.

„Szociális ügyekben kifejezetten progresszív politikát visz a budapesti polgármester, Karácsony Gergely. Merész és egyenes emberként vált híressé, aki nem fél megosztani másokkal, hogyan keresi a pénzét.

Múlt héten a Hír TV Bayer-show-jában tűnt fel, ahol bemutatott egy új »vagyonosodási kiskaput«, ami szerinte 3-4 hónap alatt bárkiből milliomost hozhat létre. A 45 éves minden magyar lakost biztat ezen remek lehetőség kipróbálására, mielőtt azt a bankok örökké lekapcsolnák. Kiemelte, hogy most a családok beruházására helyezik a hangsúlyt.

És valóban, percekkel az interjú vége után a Nemzeti Bank telefonált, hogy megállítsa Karácsony interjújának a sugárzását – de akkor már túl késő volt.”

És ekkor előjönnek a Bitcoin Loophole nevű, fantasztikus befektetéssel.

Interjú formában maga Karácsony Gergely beszél erről.

„Lehet, hogy hallottál már erről az új kriptovaluta-befektetési felületről a következő névvel: Bitcoin Loophole, amivel átlagos emberek Magyarországon, Ázsiában és Észak-Amerikában egy éjszaka alatt vagyonosak lehetnek. Te is szkeptikus lehetsz, hisz túl jól hangzik, hogy igaz legyen. […] Ezt megértem, mert én is ugyanezt gondoltam, mikor egy megbízható barátom mesélt róla. De amint a saját szememmel láttam, mennyi pénzt keres, nekem is ki kellett próbálnom. […] Örülök, hogy kipróbáltam, mert ezzel kerestem a legegyszerűbben a legtöbb pénzt. Ez naponta automata üzemmódban több tízezer forintot jelent. Ez szó szerint a lehető leggyorsabb mód, amivel jelenleg rengeteg pénzt kereshetsz. De nem tart már sokáig, ha egyre több és több ember szerez róla tudomást, vagy ha a bankok örökre lekapcsolják.”

Nézzük, mi is történik

A világháló keresőoldalain a pandémia miatt átalakult üzleti lehetőségeknek köszönhetően megnőtt a bitcoin szóra kereső befektetők száma. Ezt kihasználva a Bitcoin Loophole nevű pénzügyi befektetési ajánlattal kezdték bombázni a netezőket.

A befektető rákeres például a ­Google-ban a bitcoin szóra, a hirdetéseket optimalizáló algoritmusok pedig optimalizálják a felhasználónak az általa használt közösségi oldalakon a kéretlenül feldobandó hirdetéseket a bitcoinról. Az eddigi hatósági és szakmai elemzések szerint a főleg ukrán és argentin bűnözőkből álló csalók készítette és működtette Bitcoin Loophole nevű virtuá­lis valutára szóló befektetési ajánlatot egy olyan algoritmus irányítja a bit­coin szóra kereső felhasználó eszközeire, ami egy létező híroldalt vagy hirdetést hekkel meg, ír felül. Napjainkban éppen Karácsony Gergely főpolgármester vagy éppen Széles Gábor[2] üzletember nevét használva fel illegálisan. Széles esetében ugyanaz a folyamat, mint Karácsony esetében. Borshch time (Borscsidő) című hirdetés ugrik elénk, amit megnyitva azonnal a Bitcoin Loophole-nál járunk.

Fotó: Magyar Nemzet

Nincs védelem a támadás ellen

A Bitcoin Loophole előéletét a HWSW nevű internetes informatikai magazin szakírója tárta fel a legmélyebben egy angol nyelvű tanulmányban. A Bitcoin Loophole a bitcoin kereskedelmére épülő átverés (scam), amely 2018-ban vált ismertebbé, és amelyre már több fraud-monitoring és csalás elleni szervezet is felhívta a figyelmet. A Bitcoin Loophole magát irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állítja be, amely a valóságban csak arra szolgál, hogy kicsalja a befektető pénzét, körmönfont módszerekkel, többszörös áttételen keresztül, algoritmusokkal keresve és megtalálva a célpontokat.

A HWSW 2020. szeptemberi szakcikkéből kiderül: a csalók nemcsak Karácsony Gergely, hanem Soros György, Mészáros Lőrinc, Bige László és a köztelevízió reggeli műsorvezetőjének a nevét felhasználó csalicikkeket is bevetettek már eddig. A Facebook 2019 óta küzd a különféle kriptovaluta-csalásokkal operáló hirdetésekkel. A szakcikk szerint 2019-ben nagy port vert fel az Abu-Dzabi koronahercegének nevével visszaélő Bitcoin Loophole-kampány, amely a Facebook hirdetési platformját használta a terjesztésre. Védelem jelenleg nincs a Bitcoin ­Loophole-átverések ellen: csak a felhasználó éberségén, önfegyelmén múlik, hogy nem ül fel a szélhámosoknak.

Borítókép: illusztráció

 

Hozzászólások

tragédia
Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról az angol-horvát meccs közben
segítség / 3 órája
Több mint egymilliárd adag koronavírus-oltást adományoz a G7-csoport a szegényebb országoknak
Ezt Boris Johnson brit kormányfő jelentette be a G7 országok csúcstalálkozója után.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BABRÓCZKI ISTVÁN 57 éves korában 2021. június 06-án elhunyt. Temetése 2021. június 19-én 11 órakor lesz a kerecsendi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal, fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesapánk KÓSA BARNABÁS 2021. május 31-én életének 73. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. június 10-én 13 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak és velünk utolsó útjára kísérik. Gyászoló felesége Marika, lányai Franciska és Zsuzsanna, unokái Dorina, Róbert és Violetta
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LASKÓ LÁSZLÓ életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése az egri Grőber urnatemetőben 2021. június 11-én 11 órakor lesz polgári szertartás szerint. A gyászoló család
Tudatjuk az ismerősökkel, hogy DR. KELEMEN FERENC temetése június 12. napján 13 órakor kezdődő mise után, 13.30 -kor lesz szülőfalujában a szúcsi temetőben.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága szüleink HUSZÁR GYÖRGY és HUSZÁR GYÖRGYNÉ sz. Imre Anna Mária eltávoztak közülünk. Hamvaikat az egri Hatvani temetőben helyezzük örök nyugalomra 2021. június 10-én 9.30 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa NAGY SÁNDOR életének 81. évében 2021. január 1-jén váratlanul elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. június 5-én 11 órakor lesz Pétervásárán a Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola nagytermében. Hamvait későbbiekben szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Emléke örökké szívünkben él! A gyászoló család. Kérjük, hogy egy szál virággal búcsúzzanak. 
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KISS ISTVÁNNÉ temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
" Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek, Ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." (Juhász Gyula) Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy SZABÓ JÁNOS életének 70. évében 2021. május 20-án elhunyt. Temetése 2021. június 2-án a 11 órai szentmise után az egri Hatvani temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ISTVÁNNÉ szül. Szabó Margit 2021. május 26-án 79 éves korában rövid betegség után elhunyt. Drága szerettünktől 2021. május 31-én 16 órakor a maklári temetőben veszünk végső búcsút. Gyászmise a temetés napján 17 órakor a maklári Római Katolikus templomban lesz. " Hiányod érezzük, emléked őrizzük". A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy felejthetetlen szerettünk TREGOVA LÁSZLÓNÉ szül. Virág Mária volt egri lakos 2021. május 13-án 77 éves korában hosszan tartó súlyos betegségben otthonában elhunyt. Hamvait 2021. június 2-án, szerdán du. 3 órakor a füzesabonyi Falusi temetőben helyezzük örök nyugalomba. Emlékét szívünkben örökké őrizzük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MAJOROS ANDRÁS egykori Tanép és Tűzkév dolgozó 62. életévében elhunyt. Temetésére az azt megelőző gyászmisét követően az egri Kisasszony temetőben kerül sor 2021. június 01. napján 13.00 órakor. Gyászoló felesége, fiai, menyei és unokája
“Olyan csend van így nélküled, Hogy szinte hallani, Amit még utoljára Akartál mondani.” /Váci Mihály/ Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy drága férjem, édesapánk, testvérem, nagyapánk KOVÁCH LÁSZLÓ ép. mérn. 77 éves korában, 2021. május 16-án csendesen elhunyt. Végső búcsút 2021. május 29-én, 11 órakor veszünk tőle az egri Szent Bernát Ciszterci templomban. Kérjük a megjelenteket, kegyeletüket csak egy szál virággal róják le. SZÍVÜNKBEN ÖRÖKKÉ ÉL!
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy felejthetetlen szerettünk TÓTH ZOLTÁN szikvízkészítő életének 79. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 27-én, 12 órakor lesz a Barátok templomában. ( Eger, Kossuth L.u.14.) Gyászolják felesége, gyermekei, menye, veje és imádott unokája. Emlékét szívünkban őrizzük.
Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR BÉLA andornaktályai lakos 87. éves korában hosszas betegség után elhunyt. Temetése 2021. május 27-én, csütörtökön délután 4 órakor az andornaktályai temetőben lesz. Egyúttal köszönetet mondunk azoknak, akik részvétüket fejezték ki és utolsó útjára elkísérik.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk DR.GERI ANDRÁSNÉ életének 88. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. május 27-én 12.30 órakor lesz. Előtte a temető kápolnájában gyászmisét tartunk. Gyászoló fiai és menye
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik MADARÁSZ JÁNOSNÉ temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férj, édesapa KAKUK IMRE a bélapátfalvai Apátság gondnoka életének 79. évében türelemmel viselt hosszan tartó súlyos betegség után 2021. 05. 19-én elköltözött az angyalokhoz. Temetése 2021. 05. 27-én 15 órai kezdettel a bélapátfalvai temetőben lesz. Előtte 14 órától a katolikus templomban engesztelő gyászmisét tartunk drága halottunk lelki üdvéért. A gyászoló család
Fájó szívvel értesítjük a rokonokat, ismerősöket, hogy HAJDÚ JÓZSEFNÉ BOZSÓKA búcsúztatása 2021. június 4-én 12 órakor lesz az andornaktályai temetőben. Kérjük, aki virággal kíván búcsúzni, kedvenc virágával egy szál sárga rózsával tegye! Emlékét őrizzük!
Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS LAJOS SCHÖN-KAEV volt vezetője életének 74. évében 2020. november 28-án elhunyt. Temetése 2021. május 28-án 13 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy RADOVITS LÁSZLÓ JÁNOS temetése az egri Hatvani temetőben 2021. 05. 26-án (szerdán) 14:30-kor lesz. DRÁGA EMLÉKE ÖRÖKRE SZÍVÜNKBEN ÉL! A gyászoló család
nem semmi látvány / 5 órája
Bugyi nélkül állt az ablakban a brutál mellű botrányhősnő
programok / 6 órája
A nyugdíjas feldebrői tanárnő sokat tesz a közösség és a település fejlődéséért
Molnár Helga
férfi tenisz / 6 órája
A világelső Novak Djokovic nyerte a Roland Garrost
Tűzeset / 6 órája
Kigyulladt egy tanya tárolója Egerszalók határában
Heol
Dráma / 7 órája
Egyelőre nem tudni, Eriksen miért esett össze
M. D.
KÜZDŐSPORT / 7 órája
Első menetes K.O.-val győzött a Thai Works Team Eger harcosa
B. Cs.