űrkutatás

2021.10.21. 14:07

Sikeresen fellőtték az első saját gyártású dél-koreai hordozórakétát

A KSLV-II, más néven Nuri nevű rakéta helyi idő szerint 17 órakor, egyórás késéssel indult el a világűrbe az ország déli partvidékén fekvő Kohungból – tudatta a szöuli tudományos minisztérium.

This handout photo made available by the Korea Aerospace Research Institute on October 20, 2021 shows South Korea's first homegrown space rocket "Nuri" being transported out of the assembly building to a launch pad at the Naro Space Centre in Goheung in South Jeolla Province, 473 kms south of Seoul, a day before its expected launch. (Photo by Lee Hyo-kyun / Korea Aerospace Research Institute / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Korea Aerospace Research Institute" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Korea Aerospace Research Institute / AFP

Fotó: Lee Hyo-kyun

Jong Hong Tek, a tárca miniszterhelyettese elmondta: a csúszás oka az volt, hogy a mérnökök több időt fordítottak a jármű szelepjeinek ellenőrzésére.

A 200 tonnás Nuri első repülésén a tervek szerint 1,5 tonnás műholdmakettet állított volna Föld körüli pályára, de a korábbi hírekkel ellentétben ez nem sikerült hibátlanul. A hordozórakéta jól működött, elérte a megfelelő magasságot, de a rakományt nem sikerült a kijelölt pályára állítani. Helyi szakemberek előre jelezték, hogy az első repülésen általában ennek esélye csak mintegy harminc százalék.

– Sajnos nem sikerült maradéktalanul elérni a célt – mondta a helyszínen Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki ennek ellenére leszögezte, hogy a koreai űrkorszak hamarosan beköszönt.

Céljuk, hogy sikerrel állítsanak majd pályára egytonnásnál nagyobb műholdat, erre jelenleg csak hat másik ország képes.

A koreai űrhivatal szerint még legalább öt kísérletet fognak végrehajtani, mielőtt a Nuri valódi hasznos teherrel emelkedhet a magasba. A következőt várhatóan május 19-én bocsátják fel.

Szöul 2010 óta fejleszti a Nurit, és mintegy kétbillió vont (mintegy 530 milliárd forint) fordított a projektre. A háromfokozatú rakétát folyékony üzemanyagú hajtóművek emelik a magasba.

A felbocsátás feszült légkörben zajlott, mert a héten Észak-Korea rövid hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát tesztelt, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött rendkívüli ülést tartott. Az Egyesült Államok elítélte a kísérletet.

Észak-Korea szerint viszont az ENSZ és Washington reakciója nonszensz, mert Phenjan csak jogos védelmi képességeit gyakorolja. Washington szerint viszont a fellövéssel Észak-Korea megsértette az ENSZ BT határozatait, amelyek tiltják, hogy Phenjan nukleáris vagy ballisztikusrakéta-kísérleteket hajtson végre.

Borítókép: A Naro Űrközpontban az összeszerelő épületből a kilövőállásra szállítják a hordozórakétát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!