Z generáció

2019.08.09. 09:54

Örökösen matatunk a mobillal: kínos ez?

Egy frissen készült kutatás szerint a fiatalok többsége negatív előítéleteket érez az okostelefon-használata miatt.

Forrás: Shutterstock

Közvélemény-kutatást végeztek az Egyesült Királyságban az új Honor 20 széria bevezetése kapcsán. A felmérés jelentős különbségekre mutat rá az egyes generációk okostelefon-használattal kapcsolatos hozzáállásában.

A 18-24 évesek 76 százaléka érzi úgy, hogy

az idősebb generáció szerint túl sok időt tölt okostelefonjával,

miközben pedig éppen ők azok, akik tudatosabban használják okostelefonjukat. A fiatalok mindössze 8 százaléka gondolja úgy, hogy az okostelefon negatív hatással van az életére, 60 százalékuk véli, hogy okostelefon segítségével hatékonyabb lehet.

A megkérdezett 16-24 évesek több mint fele (55 százalék) végez alkalmi vagy részmunkaidős munkát, úgy, mint ruhák adás-vétele, network marketing és blogolás.

Közel harmaduk (27 százalék) kereset-kiegészítés céljából folytatja a tevékenységet, és 89 százalékuk egyenesen úgy gondolja, hogy okostelefon nélkül nem lenne sikeres benne. A 18-24 évesek fele ráadásul úgy érzi, hogy

az okostelefon segítségével fedezett fel magában művészi tehetséget.

A Z generáció véleménynyilvánításra is rendszeresen használja telefonját. A kutatást megelőző 12 hónapban a 18-24 évesek 60 százaléka írt alá online petíciót, 25 százalékuk osztott meg petíciót közösségi oldalán, és a megkérdezettek közel fele (42 százalék) követett politikust vagy aktivistát a közösségi médiában.

A hírek, történések barátaikkal való megosztására elsősorban a közösségi médiát használják. Kiderült, hogy a fényképek készítése a Z generáció 95 százalékának alapvető kommunikációs eszköze: 83 százalékuk hetente legalább egyszer, 29 százalékuk naponta többször küld képeket okostelefonján keresztül.

A kutatás eredményeiből kiindulva a Honor Londonban kétrészes graffiti falat hozott létre a híres Graffiti Kings (elismert utcai művészekből álló csoport) segítségével, hogy fellépjenek a fiatalokat érintő negatív sztereotípiák ellen.

A graffiti fal mást mutat nappal és éjszaka, ezzel ábrázolva a Z generáció okostelefon használati szokásait.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!