Plafonon

2019.08.08. 12:01

Tetőzik a wow-faktor? Itt az új Samsung Note mobil (videó)

Igen tetőzik, igazi csúcskészülék lett, ráadásul meglepetéseket is hozott a gyártó. Sajnos, az árcédulája is topon van.

Forrás: Shutterstock

Szerencsére hamisnak bizonyult a tavalyi kiszivárogtatás, hogy a készülék rajongóinak ikonikus ceruza nélkül készül el az idei kütyü: a tegnap megjelent Galaxy Note10 sarkából továbbra is kihúzható a megújult, egyre bölcsebb S Pen.

Sokan még azt is jósolták, hogy megszűnik a Note készülékcsalád, hiszen annyira hasonlít már a Galaxy S-re. Ehhez képest

nem megszűnt, hanem megduplázódott: kétféle Note10 érkezett.

Mivel a divatos törekvés jegyében a gyártó eltüntetett mindent (ujjlenyomat-olvasó, hangszóró, kamera) az előlapról, a kijelző gyakorlatilag a készülék egész előlapját beborítja. Így lehetséges, hogy a kisebbik Note 10-es 6,3 hüvelykes kijelzővel kisebb, mint egy Galaxy S10+, mégis belefér a híres ceruza is.

A Note 10+ pedig brutális, 6,8 hüvelykesre nőtt, ami már feszegeti a kézben (zsebben) tarthatóság korlátait.

A méreten kívül teljesítményben és kicsit a kamerában mutat érdemi eltérést a két mobil.

A 10+ 12GB (nem elírás), a 10-es pedig 8GB RAM-ot kapott; a belső tárhely pedig 256 GB a Note-nál és legalább 256 GB a Note+ esetében, ráadásul mindez még microSD-vel tovább bővíthető.

Magyarán szólva erős készülékek lesznek, amelyek még fejlettebb funkciókkal támogatják a Samsung a DeX-et, ami immáron teljes értékű számítógéppé válhat egy akár 3440 x 1440 pixel felbontású monitorral. Mindennek tetejébe folyamatosan válthatunk a rendelkezésre álló okoskészülékek, a számítógép, a laptop, a tévé, az óra, miegyéb között.

Tehát az idejük nagy részét számítógép előtt töltő felhasználók a Galaxy Note10-zel már a gyorselérés panelen keresztül kapcsolódhatnak Windows PC-hez. A Microsoft fiókhoz való első csatlakozástól kezdve a felhasználók megkapják az értesítéseket, tükrözhetik a telefonjuk kijezőjét, küldhetnek és fogadhatnak üzeneteket, és szerkeszthetik a fotóikat a Windows 10-es számítógépükön, anélkül, hogy a telefonjukra pillantanának.

Hármas mikrofon, mint a kémfilmeken

Kamerából nagyjából ugyanazt kapják a felhasználók (immáron éjszakai móddal, persze), amit a Galaxy S10 ad, csak a + esetében a hátlapi kameracsoport kiegészül ToF szenzorral, ami a mélységérzékeléssel való varázslatokat még videózás közben is képes megvalósítani, effektekkel feldobni. Pédául színesen maradhat a videón a kép egy részlete, míg a többi fekete-fehér lehet.

Elképesztő – hogy mennyire hasznos, az majd a használatban dől el –, hogy a készülék három mikrofont kapott, így a felhasználók a Hang Zoom lehetőséggel kiválaszthatják és felerősíthetik a számukra fontos hangforrást, a háttérzajt pedig eltüntethetik a felvételből.

Vagyis elég néhány érintés, és máris például a gyermekük hangja lesz a középpontban az iskolai koncerten, netán felerősíthetik a tárgyalópartnerük hangját egy találkozón anélkül, hogy plusz mikrofont alkalmaznának.

És persze szupergyors a töltés, amit vezeték nélkül meg is lehet osztani. Ősszel pedig – ha minden jól megy – jön az 5G változat.

Hátravan még a feketeleves

A legkisebb (méret és tárhely szempontjából) Note10 329 ezer 990, a legnagyobb pedig 414 ezer 990 forintba kerül. Vigaszágon el lehet mondani, hogy vásárláskor állítólag az előző készüléket majd beszámítják.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!