Így járt

2019.11.11. 06:00

Törölte fotóit az Instagramról az Instagram alapítója

Hogy miért éppen most, azt nem tudni, de lépésének valószínűsíthető oka elég pontosan kikövetkeztethető a törlés időpontjából.

Forrás: Shutterstock

Kevin Systrom, a képmegosztó közösségi oldal társalapítója az összes fotóját törölte, amit az elmúlt 18 hónapban posztolt az Instagramra. Az Instagram volt vezérigazgatójának oldaláról egyszer csak eltűnt az összes kép tavaly májusig visszamenően. A web persze árulkodik: a Wayback Machine mutatja a tizennégy törölt képet.

Az utolsó kép, amit Systrom az Instagram oldalán hagyott, egy San Franciscó-i séta alatt készített szelfi a kislányával 2018 májusban.

" data-instgrm-version="12">

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin Systrom (@kevin) által megosztott bejegyzés,

Mi is történt tavaly, az utolsó poszt előtt?

Az Instagram közösségi oldalt 2010-ben alapította Kevin Systrom, aki 2018 áprilisig a cég vezérigazgatója is volt, valamint Mike Krieger, a vállalat technikai igazgatója. Az oldal felhasználóinak száma hamar felszaladt egymilliárdra – talán ebből a számból jött az ötlet, hogy Mark Zuckerberg pontosan egymilliárd dollárt kínált és végül fizetett is az oldalért.

Az Instagram két alapítója a kiszivárgott hírek szerint úgy érezte, hogy a Facebook nem tartja tiszteletben a függetlenségüket és ez egyre növekvő feszültséghez vezetett Zuckerberggel.

Az alapítók akkor igen visszafogott hangú üzenetben egyszerre jelentették be kilépésüket.

Mark Zuckerberg magányossága

Egyébként 2018 áprilisban hagyta ott Zuckerberg cégét Jan Koum, a WhatsApp vezérigazgatója is: a mobiltelefonos üzenetküldőért neki 2014-ben már 19 milliárd dollárt fizetett a Facebook.

Koum nem volt olyan diszkrét, mint az Instagram alapítói: ő kitálalt a nyilvánosságnak. Elmondta, hogy a csevegőalkalmazás felhasználóinak azt az ígéretet tették, továbbra is önállóan működik majd tovább – sem az alkalmazás működésében, sem az üzleti modelljében nem lesz változás. Ehhez képest a Facebook bedarálta saját hirdetésekkel zsúfolt üzletébe a programot. Módosították a WhatsApp felhasználási feltételeit, a felhasználói adatbázisát pedig egyesítették Facebookéval.

A Forbesnak interjút adó másik WhatsApp-alapító, Brian Acton előző év novemberben lépett ki, és csatlakozott a #DeleteFacebook kampányhoz.

„Nem tudok sokat mondani a srácról. Senki sincs a közelében, legfeljebb egy érzelemmentes szűk csoport”

– mondta Brian Acton Zuckerbergről.

Kevin Systromnak nyilván szintén elege van Mark Zuckerberg üzletvezetési gyakorlatából.

A minap, november elején kapott egy kérdést Dylan Byerstől, az NBC News riporterétől, aki arról faggatta, hogy eladná-e az Instagramot újra. Systrom válasza:

„Ha valaki jönne, és kínálna egymilliárd dollárt tizenegy emberért, te mit mondanál?”

Kevin Systrom on whether he’d do Facebook-Instagram acquisition again: “When someone comes and offers you a billion dollars for 11 people, what do you say?”" target="_blank" rel="noopener">#DealBook

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!