Rés az üzenetekben

2020.04.06. 09:44

Továbbra is az email a kiberbiztonság legsebezhetőbb pontja

Többségében a levelezésen keresztül érkeznek a támadások a Cisco legfrissebb kutatása szerint.

Forrás: Shutterstock

Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője a 13 ország 2800 biztonsági szakértőjének bevonásával készült kutatást ismertetve kiemelte: a kibertámadások nagy része a rendszerek sérülékenységét használja ki. A levelezés kulcsfontosságú terület, a célzott kéretlen levéltámadások egyre kifinomultabbakká válnak – mondta.

A biztonsági incidensek közel fele 5-16 órányi leállást okoz a cégek rendszereiben.

Ismertette: a legnagyobb kihívást a cégeknek az jelenti, hogy összehangolják a különböző biztonsági megoldásokat.

Az idén

a vállalatok 46 százalékánál fordult elő olyan biztonsági incidens, amit a ki nem javított biztonsági rés okozott.

Ez az arány tavaly 30 százalék volt. Az emiatt bekövetkező támadás során az érintett szervezetek 58 százaléka vesztett el 10 ezer, vagy annál is több adatot tavaly – tette hozzá.

A felmérés szerint a felhasználói és a hálózatba kapcsolt eszközök védelme nagy kihívást jelent a cégeknek. A megkérdezett szervezetek 41 százaléka szerint az adatközpontokat nehéz megvédeni, 39 százaléknak pedig az alkalmazások biztonsága jelent gondot. Az adatbiztonság a nyilvános felhőben a leginkább problémás: 52 százalék szerint a biztonság megteremtése ezen a területen nagy, vagy rendkívül nagy kihívást jelent. A válaszadók fele ugyanakkor a privát felhőinfrastruktúrát is komoly biztonsági kihívásnak tartja.

Kedvező, hogy a hálózati és biztonsági csapatok közötti együttműködés továbbra is magas szintű, a válaszadók 91 százaléka ezt igazolta vissza. A válaszadók 77 százaléka tervezi az automatizálás fejlesztését, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa vállalata reagálását a biztonsági incidensek során.

Csordás Szilárd, a Cisco Magyarország hálózatbiztonsági szakértője pozitív fejleménynek nevezte, hogy az üzemeltetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hálózati forgalmuk részletes monitorozására. A titkosított forgalom aránya megnőtt az interneten.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!