Csúcstechnika a gyógyításban

2021.11.10. 06:00

Új, csúcskategóriás készülékek segítik a betegellátást a Semmelweis Egyetemen

Ősztől két, mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és a legmodernebb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülék támogatja a betegellátást.

Forrás: Shutterstock

A két új röntgenkészülék nyolc tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken.

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé.

A készülékek nagy sebességgel, több felvételből összefűzött képeket készítenek és több felvételből álló háromdimenziós rétegfelvétel-vizsgálatokra is lehetőséget nyújt. A berendezéssel a hagyományos röntgenképek mellett olyan felvételek is készíthetők, amelyeken elkülöníthetők a lágyrészek és a csontszerkezet.

Gyebnár János, az egyetem radiológia tanszékének klinikai főorvosa szerint az új röntgenkészülékek speciális szoftvere révén sok tüdőelváltozást képesek automatikusan felismerni a mellkasfelvételeken, köztük például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet. A mesterségesintelligencia-algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul.

A készülékkel azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetők, így már

korai szakaszban felhívják a figyelmet a lehetséges elváltozásra.

A berendezésekhez újonnan beszerzett másik szoftver alkalmazásának a sürgősségi, illetve kritikus helyzetekben van jelentősége a légmell felismerésében. Az alkalmazás azonnal kiértékeli a felvételt, még mielőtt a leletező orvos látná, és eredményét azonnal megjeleníti a monitoron.

A két új, kétszázmillió forint értékű röntgengépet pénzügyminisztériumi finanszírozással szerezte be az egyetem.

Az intézményben üzembe helyeztek egy a legkorszerűbb mammográfiai vizsgálatra alkalmas berendezést is.

Az újdonság a készülékhez kapcsolódó szabadalomban rejlik: a hajlított kompressziós lemez teljes mértékben követi az emlő alakját, tehát kompatibilis minden méretű és formájú emlővel, nem okoz képi torzítást, ugyanakkor a besugárzási dózis nem növekszik, és kevesebb kellemetlenséggel jár.

A számítógépes szoftver segítségével emlőnként 15 kép készíthető, szemben a hagyományos mammográfia során elkészített emlőnkénti két képpel, és akár 20–60 százalékkal több emlőrák ismerhető fel a hagyományos mammográfiához képest.

A mammográfot saját forrásból vásárolta a Semmelweis Egyetem.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!