Biztonsági cég figyelmeztetése

2021.02.17. 06:00

Veszélyeket is rejthet a Mastercard bejelentése

A Bloomberg február 11-én írta meg a Mastercard bejelentését, miszerint ügyfelei számára hamarosan lehetővé teszi rendszereiben a bitcoin és néhány egyéb digitális valuta (cryptocurrency) használatát.

Forrás: Shutterstock

Bár az várható volt, hogy előbb-utóbb egy nagyobb pénzügyi szolgáltató is beadja a derekát a változásnak, de a döntés egy negatív következménnyel is járhat a Makay Kiberbiztonság szerint.

Ha ma valaki valamilyen okból bitcoinra szeretné váltani a pénzét, rendkívül felhasználóbarát szolgáltatásokban és alkalmazásokban teheti ezt meg, legalábbis abban az esetben, ha hajlandó alávetni magát az engedélyeztetési procedúráknak, valamint elfogadja, hogy eleinte csak korlátozott mennyiségben válthat hagyományos pénzt és utalhat a digitális valutából.

Zsarolóvírus-támadás esetén azonban, ahol jellemzően bitcoinban kérik a váltságdíjat, már nem ennyire egyszerű a helyzet,

ugyanis az áldozatok vagy megrémülnek az ismeretlentől és inkább lemondanak az értékes adataikról (családi fotók, dokumentumok stb.), nehogy a végén még pénzt is veszítsenek, vagy szembesülnek azzal, hogy a kiberbűnözők által szinte egységesen megszabott 72 órás határidő helyett sok szolgáltatásban csak minimum egy hét múlva válthatnak akkora mennyiségben pénzt, amiből már ki tudják fizetni a váltságdíjat.

A határidő lejárta után megduplázott, esetleg megtriplázott váltságdíj összege miatt pedig sokszor még azok is lemondanak az adatokról, akik amúgy fizetni akartak.

Ez a fejlesztés ezt a folyamatot egyszerűsíti le és teszi kényelmesebbé, aminek következtében egyszerre nőhet

  • az áldozatok váltságdíjfizetési hajlandósága;
  • a zsarolóvírusokból származó összbevétel a kiberbűnözők oldalán;
  • a kiberbűnözők létszáma a korábbiaknál is magasabb bevételek reményében;
  • a zsarolóvírussal elkövetett kibertámadások száma.
  • A Mastercard leszögezte, hogy

    nem fogja ajánlani ügyfeleinek a digitális valutákra való áttérést, de a használatuk lehetőségét megadja.

    Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek nem fognak óriásplakátokon és televízió-reklámokban találkozni a Mastercard-féle bitcoinszolgáltatással, így néhány hónapnál bizonyára hosszabb idő alatt fog elterjedni a köztudatban, de az előzőekben ismertetettek nagy valószínűséggel mérhető jelenségek lesznek a kiberbűnözés piacán.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!