Járvány

2020.05.21. 10:52

Zoom szoftveres videókonferencián ítéltek halálra egy férfit

Online tárgyalás keretében ítéltek halálra egy malajziai kábítószerkereskedőt Szingapúrban. Másutt is van rá példa.

Forrás: Shutterstock

A közösségi távolságtartás miatt népszerűvé lett Zoom videókonferencia-szoftveren hamar elszaporodtak a szexpartik, új esélyt kapott a romantikus szerelem, tehetséges, fiatal táncosok és művészek újraértelmezték a Bolerót.

Mint többek között az Al Jazeera és a The Guardian tegnapi híréből kiderül, a 37 éves Punithan Genaszant pedig Zoomon ítélték halálra.

Az ügyben eljáró büntetőtörvényszék közlése szerint

ez volt az első ilyen ítélet a városállamban.

Kérdés, mitől lett ennyire sürgős Genaszanról ítélkezni egy 2011 októberi drogügyletben játszott szerepe miatt.

A Zoom alkalmazás segítségével tartott videókonferencián Csan Szeng Onn bíró ítélethirdetésében megállapította, hogy az ügyészség kétséget kizáróan bizonyítani tudta: Genaszan felbérelt két drogfutárt és felügyelte tevékenységüket.

A drogfutárok egyikét 2015-ben

életfogytig tartó börtönre és 15 vesszőcsapás testi fenyítésre ítélték, míg társára ugyanabban az eljárásban halálos ítéltet szabtak ki.

A koronavírus „további terjedését minimalizálni hivatott intézkedésekkel összhangban a bíróságok a meghallgatásokat – a büntetőeljárások esetében is – távolról tartják meg”, ismertette a bíróság.

A mostani ítélet nem jogerős, a vádlott még fellebbezéssel élhet a legfelsőbb bíróságon, illetve végső eszközként kegyelmért folyamodhat az elnökhöz.

„Természetéből adódóan kegyetlen és embertelen”

Szingapúrban számos szingapúri bírósági tárgyalást elhalasztottak az április elején kezdődött és június elsejéig tartó kijárási korlátozás alatt, de az alapvető fontosságúnak ítélt eseteket távolról elbírálták.

A városállam zéró toleranciát hirdet a kábítószerekkel szemben, ezért

több száz embert – köztük több tucat külföldit – akasztottak fel

kábítószerrel kapcsolatban elkövetett bűncselekményekért.

A szingapúri halálbüntetés természetéből adódóan kegyetlen és embertelen, de a távoli, szoftveres technológia, például a Zoom használata még inkább azzá teszi – mondta Phil Robertson, az Human Rights Watch ázsiai részlegének igazgatóhelyettese.

A HRW hasonló esetekre is rámutatott például Nigériában, ahol halálra ítéltek embereket a Zoom használatával.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket kivégzéssel bünteti Kína, Irán, Szaúd-Arábia, Indonézia és Szingapúr.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!