Egyperces

2017.07.05. 14:27

Ikonikus olasz kisautó került a világ egyik leghíresebb múzeumába

Van tippje, melyik lehet?

MTI

Ha nincs, az sem baj, eláruljuk: a 60 éves Fiat500 egy 1968-as eredeti példánya látható mostantól a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) gyűjteményében.

A múzeum honlapja szerint a Cinquecentóként emlegetett népszerű tömegautó, amelyből a hatvanas évek közepétől csaknem egy évtizeden át mintegy négymillió darabot gyártottak, "a funkciót szolgáló formának, az anyagok logikus és gazdaságos felhasználásának, valamint annak a meggyőződésnek a példája, hogy a minőségi tervezésnek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie".

Tervezésének köszönhetően a század közepének Olaszországában az 500-as a modern dizájn egyik megtestesítője volt és sok szállal köthető a MoMA meglévő gyűjteményének tematikáihoz.

A Fiat marketingigazgatója, Olivier Francois közleményében azt is kifejtette, a Cinquecento sohasem csak egy autó volt, és vitathatatlanul letette névjegyét az autózás történetében.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!