beismerés

2017.08.21. 16:18

Vallott a dán tengeralattjárós

Elismerte Peter Madsen dán feltaláló, a világ legnagyobb házilagos gyártmányú tengeralattjárójának tulajdonosa, hogy meghalt hajóján az a fiatal svéd újságírónő, akit utoljára augusztus 10-én este láttak az ő társaságában a később rejtélyes körülmények között elsüllyedt UC3 Nautilus fedélzetén a koppenhágai kikötőben.

Madsen ügyvédje, Betina Hald Engmark azonban leszögezte: ügyfele nem ismerte be, hogy bűncselekményt követett volna el, a rendőrségnek bizonyítékkal is szolgált erről. „A védencem nem vallott be semmit, ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban” – idézte az ügyvédet hétfőn a BBC News.

Forrás: AFP PHOTO | Fotós: TOM WALL

A hajó- és rakétakonstruktőrt augusztus 11-én gyilkosság gyanújával vették őrizetbe, miután kimentették a süllyedő tengeralattjáróról. A 46 éves férfi akkor azt állította, hogy az eltűntként keresett 30 éves svéd újságírónőt, Kim Wallt, aki róla és találmányairól készített riportot, partra tette a dán főváros kikötőjében még az eltűnés estéjén. Az újabb verzió szerint a tengeralattjárón olyan baleset történt, amely az újságírónő halálához vezetett, és a holttestet Madsen „a tengerbe temette”. Madsen a rendőrség szerint azt állította, hogy valahol Koppenhágától délre, a Koge-öböl környékén engedte vízbe a testet.

A dán rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a 18 méter hosszú, 40 tonnás tengeralattjárót, amely a maga nemében a világ legnagyobbja volt kilenc évvel ezelőtti vízrebocsátásakor, szándékosan süllyesztették el a Koge-öbölben. A BBC News szerint a hatóságok úgy gondolják, maga Madsen süllyesztette el. Az UC3 Nautilust a búvárok átkutatták, de a nő holttestét nem találták meg.

Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency | Fotós: Johan NILSSON

A dán és a svéd hatóságok most megpróbálják visszakövetni a tengeralattjáró utolsó útjának nyomvonalát és hétfőtől búvárok keresik az eltűnt riporternő holttestét.

A dán rendőrség hétfő este közölte, hogy a főváros, Koppenhága menti vizekben rábukkantak egy női holttestre. Twitter-üzenetük azonban arról nem szólt, hogy a 10 napja eltűnt Kim Wall holtestét találták-e meg. A maradványokat orvosszakértői vizsgálatnak vetették alá.

Borítókép: AFP PHOTO/Peter THOMPSON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!