precedens ítélet

2018.03.28. 23:13

Pert nyert a halláskárosodást szenvedett brácsás a brit Operával szemben

A zenész a hangos zenekari próbák miatt visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A londoni felső bíróság szerdai ítélete precedens jellegű lesz a zeneiparban dolgozók egészségét és munkahelyi biztonságát tekintve.

Christopher Goldscheider, az operaház zenekarának brácsása „akusztikus sokkot” szenvedett, amikor 2012-ben Richard Wagner Ring-ciklusának próbái során 18 rézfúvós játszott közvetlenül mögötte.

Theo Huckle, a zenész ügyvédje a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy ügyfele naponta átlagosan 91 decibel erősségű zajnak volt kitéve három órán keresztül, de volt, amikor a zajszint meghaladt a 130 decibelt. Bár viselt füldugót, hosszú távú károsodást szenvedett,

olyan érzékeny lett a zajokra, hogy már zenélni sem képes, és zenét sem szabad hallgatnia.

Nicola Davies bíró szerdai ítéletében kimondta, hogy az operatársulat megsértette a munkahelyi zajra vonatkozó szabályokat. A kártérítés nagyságáról később hirdetnek ítéletet. Ez az első alkalom, hogy egy bíróság az akusztikus sokkot olyan állapotnak ismeri el, amely miatt kártérítés igénylehető. Az akusztikus sokk fülzúgással, éles hangra való érzékenységgel és szédüléssel jár.

Goldscheider, aki 2002 óta volt tagja a zenekarnak, elmondta, hogy ilyen állapotban még normális hangok hallása is igen fájdalmas számára. Fülvédőt kell hordania a mindennapos tevékenysége során, például ha ételt készít.

Különösen nyugtalanítja az, hogy nem hallhatja 18 éves fia játékát, aki kiváló vadászkürtös.

A operaház ügyvédei azzal érveltek, hogy nem létezik akusztikus sokk, és ha létezne is, Goldscheider nem szenved abban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!