titokzatos kincs

2018.05.10. 09:23

Elárverezik Farnese Izabella spanyol királyné kék gyémántját

A történelmi drágakőért az előzetes becslések szerint akár ötmillió dollárt is adhatnak a Sotheby's május 15-i genfi ékszeraukcióján.

A körte alakú, 6,16 karátos gyémántot 1715-ben kapta V. Károly hitvese a házasságkötés alkalmából. Az aukciósház európai ékszerrészlegének alelnöke szerint a követ a története teszi igazán érdekessé. „Spanyolország elszegényedett az örökösödési háborúban, és utasította a gyarmatokat, hogy küldjenek ajándékokat, elsősorban ékszereket az új királynénak” – idézte az EFE spanyol hírügynökség Daniela Mascettit, aki hozzátette: tizenkét, arannyal és smaragddal megrakodott hajó indult útnak Kubából, de tíz nap múltán hurrikán semmisítette meg a flotta nagy részét a floridai öbölben. Egyetlen hajó jutott csak el Spanyolországba, azon volt „ez a rendkívül különleges gyémánt”, a Fülöp-szigeteki kormányzó ajándéka.

A drágakő azóta Farnese Erzsébet – spanyol királynéként Izabella – Európa legnagyobb – spanyol, francia, olasz és osztrák – uralkodóházához tartozó leszármazottai között öröklődött, létezéséről szinte csak ők tudtak.

Forrás: Sotheby's

David Bennett, az aukciósház globális ékszerrészlegének vezetője szerint a gyémánt az indiai Golkonda bányából származó legszebb kék gyémántok közé tartozik. Philipp Herzog von Württemberg, a Sotheby's európai elnöke pedig úgy véli, a követ a története és kiváló minősége a legjelentősebb történelmi gyémántok közé emeli.

A május 15-i genfi árverésen többek között két igen nagy méretű, 50 karátos fehér gyémántot is elárvereznek.

Borítókép: Farnese Izabella (Erzsébet) Spanyolország királynéja

Forrás: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik