50 éve szálltak holdra

2019.07.17. 10:01

Az Apollo-11 űrhajósa visszatért Cape Canaveralba

Michael Collins ellátogatott a kilövőálláshoz, ahol anno megkezdődött a missziójuk.

Kisfiú játék űrsisakkal a kezében nézi Neil Armstrong néhai asztronauta restaurált űrruháját, amelyet 13 év után állítanak ki ismét a washingtoni Nemzeti Légi és Űrmúzeumban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Harnik

Az amerikai űrkutatási hivatal meghívására a 88 éves Michael Collins a NASA floridai űrközpontjának 39A kilövőállását kereste fel helyi idő szerint 9 óra 32 perckor, amikor 1969. július 16-án útnak indult űrhajójuk, amelynek fedélzetén ő és Edwin (Buzz) Aldrin űrhajós, valamint Neil Armstrong parancsnok elindult az első Hold-utazásra.

A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb Saturn V hordozórakéta orrában kapott helyet.

Az űrhajó július 19-én állt pályára a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap az Eagle (Sas) nevű holdkomppal megkezdte a Holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le, az űrhajósok két órát töltöttek a Hold felszínén.

Collins volt az, aki az űrhajóval a Hold körül keringett, amíg társai annak felszínén lépkedtek.

Neil Armstrong parancsnok 2012-ben meghalt, Buzz Aldrin pedig nem tudott részt venni a keddi eseményen, amely megnyitotta az Apollo-11 misszió nyolcnapos útjának félévszázados évfordulós ünnepségeit.

Collins az űrközpontban találkozott az akkori irányítóközpont mintegy száz munkatársával és a NASA azon mérnökeivel, akik jelenleg az Artemis misszió megvalósításán dolgoznak, amelynek űrhajósai visszatérnének a Holdra, majd később eljuthatnának a Marsra.

Egy másik eseményen a washingtoni Nemzeti Légi és Űrmúzeumban kedden kiállították Armstrong restaurált űrruháját először 13 év után.

Este a Washington-emlékműre ki fogják vetíteni a Saturn V rakéta életnagyságú képét, amely a következő napokban minden este meg fog jelenni két órára a 169 méter magas obeliszken.

Az alabamai Huntsville-ben, ahol annak idején a hordozórakétát fejlesztették, kedden több ezer rakétamodellt bocsátottak fel egyszerre az évfordulóra emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!