Tengerszint-emelkedés

2019.11.29. 12:03

Gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását az amazóniai tüzek

Több mint 75 millió embert, köztük a térségbeli gazdákat látnak el vízzel az Andok gleccserei.

Drake, 2019. szeptember 9. Bozóttûz lángjaival küzd egy tûzoltó az ausztráliai Új-Dél-Wales állam északi részén fekvõ Drake városának környékén 2019. szeptember 9-én. Az Új-Dél-Walesben és Queenslandben kialakult bozóttüzekben legalább húsz lakóház vagy mezõgazdasági telep megégett. MTI/AAP/Darren England

Forrás: MTI/AAP

Fotó: Darren England

Az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását, felborítva több tízmillió ember vízellátását

közölték csütörtökön brazil kutatók.

Az Amazonas-medence brazíliai részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint a korábbi évben, ez a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint. 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki a térségben.

Egy brazil kutatócsoport tanulmányozta, hogy miként hat ezen tüzek füstje az Andok gleccsereire, hiszen az uralkodó szelek több száz kilométeres távolságba elviszik a porrészecskéket, amelyek lerakódnak az Andok hegyvonulatait takaró jégben és hóban.

A 2007 és 2010 közötti tüzek megfigyeléseire és modellezésire alapozva a kutatók kimutatták, hogy a levegőben áramló aeroszolok potenciálisan növelhetik a gleccserek olvadását azáltal, hogy felületüket sötétre színezik.

Az olyan szennyező anyagok, mint a feketeszén és a por a jéghez tapadva csökkentik a gleccserek azon képességét, hogy visszaverjék a napsugárzást a jelenség neve albedó , és 14 százalékkal felgyorsítják olvadásuk folyamatát.

Több mint 75 millió embert, köztük a térségbeli gazdákat látnak el vízzel az Andok gleccserei. A gyorsabb olvadás rövidítheti a termények növekedésének időszakát, korlátozza az ivóvízellátást, és a csökkenő források körüli konfliktusokhoz vezethet írták a kutatók a Nature Scientific Report című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ezt nem tekinthetjük regionális kérdésnek. Ennek kontinentális méretben vannak társadalmi hatásai

hangsúlyozta Newton de Magalhaes Neto, a Rio de Janeiró-i Állami Egyetem Földrajzi Intézetének kutatója.

Figyelembe véve az Amazonas-medence közelségét a trópusi Andok gleccsereihez és az amazóniai biomasszaégetés méreteit, a gleccserek olvadásának további gyorsulására számítunk, mivel egyre több erdőt irtanak ki a térségben mondta Neto az AFP francia hírügynökségnek.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy

a gleccserek évente 280 milliárd tonna jeget veszítenek, és 35 százalékkal járulnak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez.

Neto hangoztatta, hogy az Andok gleccsereire a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti, mivel az óceánok vízének melegedése hozzájárul az Amazonas apadásához, ami azt jelenti, hogy a tüzek tovább fognak terjedni a térségben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!