minden este

2020.03.28. 14:30

Az Eiffel-torony is az egészségügyi dolgozókat köszönti

Az Eiffel-toronyra kivetítve mondtak köszönetet a párizsiak pénteken este az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozónak és mindenki másnak, aki más alapvető feladatokat lát el a francia fővárosban ezekben, a koronavírus-járvány miatt válságos napokban.

PARIS, FRANCE - MARCH 27: The message "stay at home" is seen on the Eiffel Tower for citizens to stay at home during the fighting against the new type of coronavirus (COVID-19) pandemic to curb in Paris, France on March 27, 2020. Julien Mattia / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Julien Mattia

A 324 méter magas tornyot ezentúl minden este 8 és 11 óra között megvilágítják köszönetet mondó és a lakosságot franciául és angolul is otthonmaradásra buzdító feliratokkal – közölte Anne Hidalgo főpolgármester.

A kivilágítást bejelentő pénteki Twitter-üzenetében a főpolgármester nemcsak az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet, hanem a rendőröknek, csendőröknek, önkormányzati dolgozóknak, polgárivédelmiseknek, mentősöknek, katonáknak, pénztárosoknak, köztisztasági dolgozóknak, futároknak, boltosoknak, önkénteseknek és más segítőknek, „és minden más párizsinak, aki küzd a Covid-19-cel”.

Merci aux personnels soignants, policiers, gendarmes, agents de la Ville de " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Paris, secouristes, ambulanciers, soldats, caissières et caissiers, éboueurs, commerçants, livreurs, volontaires, aidants, associations et aux Parisiennes et Parisiens, tous mobilisés face au #COVID19. pic.twitter.com/3qZEdP8NDo

A szomszédos Svájcban is az ország egyik jelképére, a Matterhorn hegycsúcsra vetített fényjátékkal próbálnak lelket önteni a járvány miatt elkeseredett emberekbe.

A járvány miatt kiürült síparadicsom, Zermatt önkormányzata Gerry Hofstetter fényművészt bízta meg azzal, hogy óránként vetítsen a hatalmas sziklafalra különféle, reményt sugárzó üzeneteket, így a Hope (remény) szót vagy a svájci zászlót.

Matterhorn illuminated with messages of support, hope during coronavirus crisis https://t.co/4FTd5aGLxl pic.twitter.com/xH2F7TJKwf

— GlobalTravelerReport (@GlobltrvlReport) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 27, 2020

A társadalomnak ugyanolyan erővel és kitartással kell összetartania és átvészelnie a vihart, mint amilyen erősen, magabiztosan áll a helyén a Zermatt – hangoztatta a városvezetés.

A Matterhorn kivilágítása április 19-ig tart, ha az időjárás engedi. A fényjátékot élőben, nagy felbontásban közvetítik a hegycsúcsot övező webkamerák a zermatt.ch/hope internetes oldalon.

Párizsban egy operaénekes esténként az erkélyéről ad koncertet klasszikus dalokból, hogy felvidítsa szomszédait, akik hozzá hasonlóan csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat.

„Én nem vagyok orvos, nem vagyok hős, nem vagyok kórházi ápoló. Az egyetlen dolog, amit tudok, az az éneklés, ezzel próbálok meg némi örömöt okozni másoknak” – mondta egy tévéinterjúban Stéphane Sénéchal, a 43 éves tenor. Az énekes a kijárási korlátozások március 17-i kezdete óta, esti 7 órai kezdéssel tartja önkéntes erkélykoncertjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!