Vándorlás

2021.03.16. 10:33

Barázdásbálnák bukkantak fel a spanyol partvidéken

Drónokkal figyelik meg a Spanyolország északkeleti partjainál évente összegyűlő és táplálkozó barázdásbálnákat, amelyek között rendszeres visszatérők is vannak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A közönséges barázdásbálna, amely 24 méteres testhosszával a világ második legnagyobb bálnafaja, a világ számos részén, köztük a Jeges-tengerben, az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben is előfordul.

Ezek a méltóságteljes tengeri állatok az évszakokhoz igazodva vándorolnak az óceánok között, hol táplálkozóterületeikre, hol melegebb vizekbe, hogy világra hozzák borjaikat.

A spanyolországi EDMAKTUB Association nevű tudományos szervezet a közönséges barázdásbálnák viselkedésének és vándorlásának dokumentálásával foglalkozik.

Az elmúlt hét évben a szervezet csaknem 700 órányi filmfelvételt készített az északkelet-spanyolországi Katalónia partjainál, Barcelonától és Tarragonától délre összegyűlő és táplálkozó bálnákról.

A jelek szerint az állatok egy része ugyanahhoz a partszakaszhoz tér vissza táplálkozni minden évben.

„A megfigyelt több mint 132 bálna 10 százalékát már az előző években is láttuk”

– mondta Eduard Degollada, az EDMAKTUB elnöke, hozzátéve, hogy az állatokat a fejükön lévő egyedi mintázat alapján lehet azonosítani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!