Járvány

2021.03.22. 17:55

Védte a polgárok egészségét, ezért elítélték rasszizmusért

Alassio polgármestere nem engedte be a városba egy igazolás hiányában a nem olasz állampolgárokat a járványveszélyre hivatkozva, ezért faji megkülönböztetéssel vádolták és pénzbírságot is kapott.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A polgármester az ideiglenes letelepedési engedély kiadását a fertőző betegségek hiányát igazoló okiratokhoz kötötte. Az igazolás szükséges minden nem olasz állampolgártól, akik a sürgősségi ellátást kivéve nem vehetik igénybe az olasz egészségügyi rendszert – írja a V4NA.

A szükséges igazolást viszont a rendeletben meghatározottak számára különösen nehéz megszerezni.

Hajléktalannak nevezett migránsokról, és külföldiekről van szó, akik nem tudják igénybe venni a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot. Ezért a savonai bíróság a polgármestert, 3750 euró pénzbírsággal sújtotta, „faji megkülönböztetés” miatt.

A liguriai Liga titkárának, a Forza Italia korábbi tanácsosának és a régió elnökének támogatásával a polgármester azonban nem adta fel.

Folytatta a harcot a város polgárainak egészsége érdekében, tagadva a rasszizmus bármely formáját,

és támogatta a megelőzés és a közegészségügy védelmének fontosságát.

A faji megkülönböztetés miatti pénzbírságot a 654/1975 törvény 3. cikke alapján ítélték meg, amely megbünteti azokat, akik „bármilyen módon” felsőbbrendűségen vagy fajgyűlöleten alapuló eszméket terjesztenek.

A bíróság szerint, nem volt olyan veszély a közegészségügyre nézve, amely az olasz nemzetiségtől eltérő etnikumú emberekhez köthető.

Egészségügyi kockázat hiányában a hátrányos megkülönböztetés indokolatlan a bíróság ítélete szerint.

Borítókép: Alassio, Liguria, Olaszország / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!