Ország-világ

2021.04.24. 11:22

Eltűnt tengeralattjáró: szakértők szerint a legénységnek máig elegendő az oxigénje

Szombaton is folytatódik a keresés a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró után, sokan azonban attól tartanak, hogy az eltűnt jármű 53 fős legénységének mostanra elfogyott az oxigénje.

Banyuwangi, 2021. április 22. Az indonéz haditengerészet KRI Hasan Basri hajója részt vesz az elõzõ napon eltûnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró keresésében Banyuwanginál 2021. április 22-én. A tengeralattjáró Bali partjainál tûnt el 53 emberrel a fedélzetén, miközben torpedógyakorlatot folytatott. MTI/AP

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők a héten azt közölték,

a legénységnek vélhetően szombat reggelig elegendő az oxigénje.

Djawara Whimbo, az indonéz hadsereg szóvivője újságíróknak azt mondta, nem adják fel a kutatást, amelyhez egyébként már több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik.

A legénység tagjainak portréit rakja ki egy tiszt a Ngurah Rai reptéren 2021. április 23-án
Fotó: Made Nagi / MTI/EPA

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonár képeségekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást.

Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy arra, hogy a folt a legénység által leadott jelzés, de az sem kizárt, hogy a legénység azért engedte ki az olajat, mert így akarták csökkenteni a merülő jármű súlyát.

Egyébként még arra sincs teljesen egyértelmű bizonyíték, hogy az olaj a tengeralattjárótól származik.

A baleset oka egyelőre nem ismert,

a haditengerészet nem zárta ki, hogy a jármű áramkimaradás miatt nem tudott a felszínre jutni.

Egy térkép előtt álló tiszt az indonéz haditengerészet két napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró keresésében részt vevő egység bázisán
Fotó: Made Nagi / MTI/EPA

Jóllehet, Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!