Kánikula

2021.07.28. 11:35

Szteroidokat használó atlétaként döntögeti a klíma a melegrekordokat

Szakértők szerint még több forró nap vár az emberiségre a következő évtizedekben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nemcsak a melegedés mértéke, hanem a gyorsasága is okozhatja azokat a hőhullámokat, amelyek hőmérsékleti rekordokat idéztek elő főként Kanada nyugati részén és Szibériában.

A Nature Climate Change című tudományos folyóirat szerint a kanadai Brit Columbiát érintő hőhullámban a hőmérséklet 49,6 fokra emelkedett, ami több mint 5 fokkal több a Kanadában valaha mért legmelegebb értéknél.

A témában készült ENSZ klímatudományi értékelés vezető szerzője, Erich Fischer megerősítette, hogy a nagyon gyors melegedés időszakát éljük. Ebből következően fel kell készülnünk a gyakoribb, korábbi rekordokat felülműló forróságra. A kutatók továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy a melegedés jelenlegi mértéke, ami évtizedenként mintegy 0,2 fok, valószínűleg változatlan marad a következő 10-20 évben, független attól, milyen gyorsan képes az emberiség csökkenteni a felmelegedésért felelős szénszennyezést. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezésére tett erőfeszítések azonban kifizetődnek a későbbiekben. Ha viszont a szennyezés jelenlegi mértéke változatlan marad, 2100-re az átlaghőmérséklet 3 fokkal is emelkedhet.

Fisher kifejtette azt is, hogy klímaváltozás nélkül a későbbiekben a hőmérsékleti rekordok egyre ritkábbakká válhatnak. Ezt az okozza, hogy amennyiben a globális átlaghőmérséklet stabilizálódik, a drámai új rekordok is elmaradnak. A jelenlegi helyzetre vonatkozóan viszont a szakértő úgy fogalmazott, a klíma éppen úgy viselkedik, mint egy szteroidokat használó atléta, aki a teljesítménynövelő szerek hatására egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!