napbárka

2021.08.14. 13:00

Új helyre költöztették a legrégibb és legnagyobb egyiptomi fahajót

Új helyére, az épülő Egyiptomi Nagymúzeumba költöztették a hétvégén Kheopsz (Hufu) fáraó napbárkáját, az Egyiptomban valaha talált legrégebbi és legnagyobb, fából készült hajót.

Egypte antique : barque solaire en bois du pharaon Kheops (Khoufou, Souphis, Keops, Cheops). 4eme dynastie. Elle fut construite pres de sa pyramide pour le transporter dans l'autre monde. Musee de la Barque solaire de Khoufou, Gyzeh (353-002479) ©PrismaArchivo/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: Leemage via AFP

Fotó: Leemage via AFP

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és 20 tonnás napbárkát nagy gondossággal, 48 óra alatt szállították el egy hatalmas fémketrecben, külön e célra importált távirányítású speciális járművel régi helyéről, a Gízai-fennsíkon külön neki emelt múzeumból.

A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható. A nem sokkal odébb 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumot, amelynek egyik ékessége lesz a hajó, várhatóan még az idén átadják.

Az idegenforgalmi és a régészeti múzeum közleménye szerint az átszállítása célja az volt, hogy megvédjék és a jövő nemzedékek számára is megőrizzék az emberség történetének legnagyobb és legrégibb műtárgyát.

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.

A Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert.

Borítókép: Kheopsz fáraó napbárkája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!