Támadják az aukciósházat

2021.09.25. 10:45

11 ország tiltakozott, mégis elárverezték őseik kincseit

Már az UNESCO segítéségét is kérték az értékes régészeti leletek visszaszerzéséhez.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amerika felfedezése előtti időkből származó régiségeket árvereztek el a héten Münchenben annak ellenére, hogy 11 latin-amerikai ország követelte az aukció lefújását.

A Gerhard Hirsch Nachfolger német aukciósház összesen 324 régiséget bocsátott áruba 117 ezer euróig terjedő kikiáltási áron. Az aukciósház csak azt erősített meg, hogy az árverés megtörtént. Az eladott tárgyak számát vagy a bevétel összegét viszont nem árulták el.

A mexikói kormány már több mint egy hete követelte az árverés lefújását. A helyi hatóságok azt állították, hogy az aukció katalógusában szereplő 324 régészeti lelet közül 74 a mexikói nemzet tulajdonát képezik, ezért eladásuk bűncselekmény a mexikói törvények szerint. Az érintett műtárgyak között főleg szobrok, maszkok és edények szerepeltek.

Az ilyen kereskedelem elválaszthatatlan az őslakos népek kifosztásától, elnyomásától és kiirtásától – hangoztatta a mexikói nagykövet.

Alejandra Frausto mexikói kulturális miniszter a közösségi médián keresztül figyelmeztette a müncheni aukciósházat és a gyűjtőket. Üzenetében leszögezte, hogy hazája öröksége nem eladó. A tárca feljelentést is tett az ügyben a mexikói főügyészségen.

A panamai külügyminisztérium is az aukció leállítását követelte. Azt kérték, hogy eladás előtt az ottani kulturális tárca szakértőinek legyen módjuk megvizsgálni hét feltételezett panamai régiség eredetét és külföldre kerülésük körülményeit. Panama végül az UNESCO segítéségét kérte a Németországba került régészeti leletek visszaszerzéséhez.

Az aukciósház kitartott az árverés mellett. Azt állították, dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy minden egyes tárgy legálisan került Németországba.

Az elárverezett tárgyak némelyike két és fél ezer éves.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!