Történelmi műtárgy

2021.09.21. 10:55

80 év után került vissza tulajdonosához a pajzs, amelyet nácik loptak el

A második világháborúban számtalan értékes tárgy tűnt el, amelyeket talán sose találnak meg.

Forrás: Philadelphiai Művészeti Múzeum

Visszakerült a közép-csehországi Konopiste kastélyba egy 16. századból származó, reneszánsz pajzs, amelyet a nácik vittek el a birtok fegyvergyűjteményéből a második világháború idején.

A háború utáni időszakban a pajzs a Philadelphiai Művészeti Múzeum gyűjteményébe került, ahol hosszú kutatás árán Ladislav Cepicka cseh történész találta meg. Az amerikai múzeum hosszas vizsgálódás után helyet adott a történész kérésének, és a közelmúltban visszaadta a pajzsot eredeti tulajdonosainak.

A rendkívül értékes pajzs újra látható a Prágától délre fekvő Konopiste kastély fegyvergyűjteményében – emelte ki Nada Goryczková, a cseh Nemzeti Műemlék Intézet igazgatója újságírókkal.

Ladislav Cepicka évtizedekkel ezelőtt kezdte el kutatni az egykor Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciájaként szolgáló kastély híres fegyvergyűjteményét. Ekkor kezdett el érdeklődni a nácik által ellopott tárgyak iránt is. Az elveszett pajzsról pedig nagyobb cikket is közölt szaklapokban. Végül az 1990-es években egy nemzetközi történészkongresszuson ismerkedett meg a philadelphiai múzeum korábbi kurátorával, akitől tudomást szerzett az ottani gyűjteményben őrzött pajzsról.

Bár kutatásaira alapozva Cepicka már a kilencvenes években arra a meggyőződésre jutott, hogy a műtárgyat egykor a nácik lopták el, állítását nem vették komolyan, így hosszú ideig semmi nem történt az ügyben.

A múzeummal 2016-ban indultak csak meg a tárgyalások a cseh külügyminisztérium holokauszttal kapcsolatos ügyekkel megbízott diplomatájának segítségével. Végül idén nyáron született meg a cseh-amerikai egyezmény a műtárgy visszaszolgáltatásáról. A 16. században készült pajzsot szeptember közepén vették át a csehek az amerikaiaktól.

A nácik a Konopiste kastélyból elhozott kardot Adolf Hitler Linzbe tervezett múzeumában akarták kiállítani
Fotó: Philadelphiai Művészeti Múzeum

A 61 centiméter átmérőjű fapajzsot nagy valószínűséggel Girolamo di Tommaso da Treviso olasz festő díszítette, 1695-től pedig a Mediciek fegyvertárának része lett. Később, a 19. század végén került Ferenc Ferdinánd trónörökös konopistei gyűjteményébe, ahonnan 1944-ben vitték el a nácik.

A műtárgy háború utáni sorsa pontosan nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy 1954-ben Carl Otto von Kienbusch amerikai multimilliomos vette meg Párizsban, később pedig a philadelphiai múzeumnak ajándékozta, ahol 1977-től volt kiállítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!