a régi bűnök hosszú árnyékot vetnek

2021.10.06. 15:35

A fiatalkorúak bíróságán kell felelnie tettéért a náci koncentrációs tábor 96 éves titkárnőjének

Elengedték a vizsgálati őrizetből a stutthofi koncentrációs tábor egykori, több mint tízezer gyilkosságban társtettességgel vádolt 96 éves titkárnőjét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az illetékes itzehoei tartományi bíróság szóvivője szerint a törvényszék kedden hatályon kívül helyezte az elfogatóparancsot és feltételesen szabadlábra helyezték Irmgard Furchnert. Megkeresésre a bíróság nem ismertette, milyen biztonsági intézkedéseket rendeltek el, mindössze annyit közölt: „biztosra lehet venni, hogy meg fog jelenni a soron következő tárgyalási napon”.

Furchner szeptember 30-án vették őrizetbe, mert nem ment el ügyének tárgyalására. Elfogását követően a lübecki női börtönbe szállították. A következő tárgyalási napot október 19-re tűzték ki.

A 96 éves nőt társtettességgel vádolják több mint tizenegyezer rendbeli gyilkosságban. Az itzehoei ügyészség szerint a vádlott a táborparancsnok titkárnőjeként 1943 júniusa és 1945 áprilisa között fontos szerepet töltött be az egykori koncentrációs tábor működtetésében a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében.

Furchner 1954-ben és 1962-ben kérdezték ki tanúként. Az előbbi évben arról számolt be, hogy az SS gazdasági főhivatalával folytatott teljes levelezés rajta keresztül történt. Mint mondta, Paul Werner Hoppe lágerparancsnok naponta diktált neki iratokat és rendelkezett rádióüzenetekről. Azt állította, hogy emberek elgázosításáról nem szerzett tudomást az iratokból, és nem tudott az ezrek lemészárlásáról sem, pedig irodája mindössze néhány méterre volt a rémtettek helyszínétől.

Érdekesség, hogy a perben a fiatalkorúak bírósága jár el, mert a vádlott a bűnelkövetés idején fiatalkorú volt. A vádlott a bírósághoz intézett levelében úgy fogalmazott: „Semmi olyasmit nem tettem 18-19 évesen, amiért 96 évesen kellene vállalnom a felelősséget”.

A Gdanskhoz közeli stutthofi koncentrációs táborban a második világháború során körülbelül 65 ezer ember vesztette életét, többségében zsidók.

Egy hamburgi bíróság tavaly júliusban kétévi felfüggesztett börtönre ítélte a stutthofi koncentrációs tábor egyik egykori őrét, egy 93 éves férfit 5230 ember meggyilkolásában való bűnrészesség miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!