Környezetvédelem

2021.10.21. 17:00

Csaknem 29 tonna műanyag szemetet gyűjtöttek be a Csendes-óceánon

A nagy Csendes-óceáni szemétsziget felszámolására kifejlesztett új technológia kipróbálása alatt 29 tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Ocean Cleanup elnevezésű misszió több héten át folyt. A projektet vezető Boyan Slat elmondta:

a sikeres teszt bizonyítja, hogy a technológia működik, az óceánokat meg lehet tisztítani a szeméttől.

A projekt sikeréről írt Twitter-üzenet hangsúlyozta, hogy a 29 tonnányi szemét begyűjtése azt mutatja: idővel akár a nagy Csendes-óceáni hulladékszigetet is fel lehet számolni.

A System 002 elnevezésű kísérleti rendszert júliusban indították útnak Kanada nyugati partjáról, hogy elkezdje a hulladék begyűjtését a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy Csendes-óceáni szemétszigetből.

A tudósok becslése szerint a szemétszigetet több mint 1,8 milliárd műanyagdarabka alkotja, súlya mintegy 80 ezer tonna lehet. A szemétszigetet az óceáni áramlatok sodorták össze.

A System 002 két hajóból áll, amelyek egy 800 méter hosszú, a tengerbe három méterre lenyúló hálót húznak át lassan a műanyagban fuldokló területeken. A hálóban összegyűlt hulladékot időről-időre begyűjtik, szortírozzák és partra szállítják, ahol újrahasznosítják.

A Jennynek becézett eszköz a tervek szerint csütörtökön ismét útnak indul. Közben már készül a System 003 is, ami a mostaninál háromszor nagyobb, így növekedhet a műveletek hatékonysága és teljesítménye.

A begyűjtéssel ötévente meg akarják felezni a Csendes-óceánban lévő hulladék mennyiségét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!