árverés

2021.10.24. 15:39

Irdatlan összegért verte dobra Picasso-festményeit a Las Vegas-i Bellagio hotel

A Las Vegas-i Bellagio hotel 11 Picasso-festménye és más munkák több mint 100 millió dollárért (31 ezer millió forint) keltek el a szállodában rendezett árverésen.

Ceasar Palace and Bellagio, The Strip, Las Vegas Boulevard, Las Vegas, Nevada, United States of America, North America (Photo by Toms Auzins / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)

Forrás: Robert Harding Heritage /AFP

Fotó: Toms Auzins

A Sotheby's szombaton rendezte aukcióját a hotelben, melyet évek óta díszítettek Pablo Picasso (1881-1973) spanyol képzőművész alkotásai.

A legnagyobb összeget, 40,5 millió dollárt a művész szerelmét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert ábrázoló, 1938-ban festett, Femme au béret rouge-orange (Nő vörös-narancs sapkában) című alkotásért adták, az ár mintegy 10 millióval haladta meg az előzetes becslést.

Az Homme et enfant (Férfi és gyermek) című nagyméretű portréért 24,4 milliót, a Buste d'homme (Férfi mellkép) című, szintén nagy méretű festményért 9,5 milliót adtak. A kisebb kerámiák – köztük a 2,1 millióért eladott Le Déjeuner sur l'herbe (Ebéd a mezőn) – a becsült ár három-négyszereséért találtak gazdára. A vevők nevét nem közölte az aukciósház.

Az árverés a Bellagio tualjdonosa, a kaszinókat és szállodákat üzemeltető MGM Resorts azon törekvésének része, hogy hatalmas műgyűjteményébe több olyan alkotást vásároljon, amelyet nők és kisebbségekhez tartozó művészek készítettek.

Az MGM szépművészeti gyűjteménye mintegy 200 művész körülbelül 900 alkotását foglalja magába, köztük olyan kortárs művészekét is, mint Bob Dylan vagy David Hockney.

A gyűjtést a Bellagio korábbi tulajdonosa, a Wynn Resorts korábbi ügyvezetője, Steve Wynn kezdte több mint húsz évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!