madárvilág

2021.10.30. 22:52

Képes a szűznemzésre a veszélyeztetett kaliforniai kondor

Madaraknál viszont általában csak akkor történik meg, ha a nőstények nem állnak kapcsolatban hímekkel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A veszélyeztetett kaliforniai kondor is képes a szűznemzésre. A San Diegó-i Állatkert vadvédelmi szervezetének kutatói szerint 2001-ben és 2009-ben két hím fióka kelt ki egy-egy meg nem termékenyített tojásból. Genetikai vizsgálatok szerint a két fióka egyike sem állt rokoni kapcsolatban hímmel, csak az anyjával.

A vizsgálatról beszámoló tanulmány csütötökön jelent meg a Journal of Heredity című tudományos lapban. Ez az első eset, mely a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus) aszexuális reprodukciójáról számol be, holott az úgynevezett partogenézis más fajok esetében már ismert. Előfordul például cápáktól kezdve méheken át a komodói varánuszig számos fajnál.

Madaraknál viszont általában csak akkor történik meg, ha a nőstények nem állnak kapcsolatban hímekkel. Ebben az esetben viszont mindegyik nőstény kondor párosodott korábban hímekkel, 34 utód született a tojásaikból. Mindkét nőstény egy-egy termékeny hímmel élt együtt abban az időszakban is, amikor a partogenézissel fogant tojásokat rakta.

A szakértők úgy vélik, ez lehet a szűznemzés első olyan esete madárnál, amikor a nősténynek van kapcsolata hímmel. „A felfedezések nyomán felvetődik a kérdés, hogy ez vajon észrevétlenül megtörténhet-e más fajoknál is” – mondta Oliver Ryder, a tanulmány társszerzője, a San Diegó-i Állatkert vadvédelmi szervezetének genetikusa.

A szervezet részt vesz a kaliforniai kondorok tenyészprogramjában, mely segített a kihalás széléről megmenteni a hatalmas keselyűket.

A három méteres szárnyfesztávolságú kaliforniai kondorok Észak-Amerika legnagyobb repülő madarai. Egykoron nagy számban éltek a nyugati parton, az 1980-as évekre azonban már csak 22 példány maradt. Az amerikai kormány befogta és állatkertekben helyezte el őket, hogy fogságban szaporítsa az állatokat. San Diegóban mintegy 160 egyed kelt ki.

Ma már több mint 500 kaliforniai kondor él, közülük nagyjából 300-at Kalifornia, Arizona, Utah államokban és Mexikóban engedtek szabadon.

A szűznemzést a széleskörű genetikai elemzések során fedezték fel, amikor a tenyészprogram keretében gyűjtöttek adatokat az élő és már elpusztult egyedek genetikai állományáról.

A vizsgált 467 hím kaliforniai kondor közül egy sem lehet a két fióka apja – állapította meg a tanulmány.

A kaliforniai kondorok akár 60 évig is élhetnek, ez a két fióka azonban beteges volt: az egyik csupán két évet élt, a másik kevesebb mint 8 évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!