Vagyonmegosztás

2021.11.16. 13:40

217 milliárd forintért árverezték el műkincseiket a válás miatt

A ritka gyűjtemény értékében nem tudott megegyezni a válófélben lévő pár, ezért elárverezték az értékes darabokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Harry Macklowe ingatlanmogul és volt felesége műtárgygyűjteményüknek darabjait, köztük Mark Rothko, Andy Warhol és Jackson Pollock festményeit árverezték el hétfőn New Yorkban. A kollekció 35 alkotása, a festmények és a szobrok összesen 676 millió dollárért, vagyis 217 milliárd forintért keltek el.

A gyűjteményt azért bocsátották áruba, mert a házaspár 2018-ban kezdődött válóperében nem tudott megállapodni a vagyonmegosztásról. A gyűjtemény további 35 darabját egy jövő évi aukción lehet megvásárolni.

Az eladott műtárgyak között volt Mark Rothko No. 7 című festménye, amelyért 82,5 millió dollárt, vagyis 26,5 milliárd forintot fizetett ki egy licitáló.

A vásárló személyét nem hozták nyilvánosságra, de a BBC hírportáljának cikke szerint a festményért heves licitharc bontakozott ki ázsiai kliensek képviselői között.

Jackson Pollock Number 17, 1951 című képe 61,2 millió dollárért, vagyis 20 milliárd forintért kelt el. Andy Warhol Nine Marilyn című portréját pedig, amelyet a művész röviddel Marilyn Monroe halála után készített, 48,5 millió dollárért, vagyis 15,5 milliárd forintért vásárolták meg.

Divorce art auction raises $676 million in New York https://t.co/N0PyShe5Gf

A gyűjtemény értékét előzetesen 400 millió dollárra, vagyis 128,5 milliárd forintra becsülték. Az alkotások megfordultak Tajpejben, Hongkongban, Párizsban és Londonban is a New York-i aukció előtt.

A Macklowe házaspár válását 59 évi házasság után, tavaly mondták ki. A gyűjtemény értékében azonban nem tudtak megállapodni, ezért a bíró kinevezett egy ügyintézőt a műtárgyak eladásának felügyeletére.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!