Vigyázzunk magunkra!

2021.12.16. 11:38

Megváltozott a vírusok szezonalitása, egyszerre több is fenyeget

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani az óvintézkedések betartására, a maszk hordására a közösségi terekben, illetve a gyakori kézmosásra.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága tájékoztatása szerint a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több vírus egyidejű megjelenését okozta.

A gyermekek felső légúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott volt a menetrendje, és az egyes vírusok, a rhino vagy náthavírus, az RSV, az influenza, a rotavírus és még számos másik a sorrendet általában betartva követte egymást hónapról hónapra.

A koronavírus miatti lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése az elmúlt másfél évben nemcsak a mindennapokban okoztak nagy változást, hanem a vírusokéban is. Az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította szezonális egyensúlyukat.

Idén ősszel több vírus szinte egyszerre próbálja megkeresni helyét ebben az új világban, az új egyensúlyi helyzet kialakulásában. Ennek következtében október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott számban találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban is – Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.    

A szezonalitás felborulása miatt egy időben jelentkeznek a korábban egymást követő  vírusos megbetegedések a gyermekeknél. Az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten pedig már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket. Idén az RSV vírus is kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemőknél, kisdedeknél és kisgyermekeknél. Nem egy esetben intenzív osztályokon kellett ápolni az egyszerre több vírus által érintett betegeket.

Az előző szezonban a lezárásoknak köszönhetően nem tudott fertőzni az influenza vírusa sem.

A kórokozónak volt tehát egy éve a felkészülésre, arra, hogy úgy változzon, hogy megnövelje a fertőző és betegséget okozó képességét. Ezért elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösen ha más kórokozókkal egy időben támadja meg a gyermek szervezetét. A Magyar Gyermekorvosok Társasága emiatt hangsúlyozza, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az óvintézkedések betartására, maszkot hordani a közösségi terekben, gyakran kezet mosni, szellőztetni, továbbá az 5 év felettieket beoltatni a koronavírus ellen és az influenza ellen is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!