Nagylelkű támogatás

2021.12.01. 14:04

Negyvenmilliárd forintos rekordadományt kapott a New York-i Metropolitan Múzeum

A pénzből megvalósítják a múzeum több mint egy évtizede dédelgetett álmát.

Története legnagyobb, 125 millió dolláros (40 milliárd forint) adományát kapta a New York-i Metropolitan Museum egy kínai származású amerikai házaspártól.

A pénzből megvalósítják a múzeum több mint egy évtizede dédelgetett álmát, a modern és a kortárs művészetnek szentelt kiállítóttermek bővítését és komplett felújítását – jelentette be kedden a világhírű intézmény.

Oscar Tang befektető és felesége, Agnes Hsu-Tang adománya a legnagyobb a múzeum 150 éves történetében – közölte az igazgató, az osztrák Max Hollein.

„A kiállítótermek átalakítása lehetővé teszi a múzeum számára, hogy globális, mindent átfogó, bátor és meglepő perspektívából mutassa be a 20. és a 21. század művészetét”

- mondta a direktor. Az új kiállítótermek a Tang-házaspár nevét fogják viselni.

Tang 1948-ban, 11 évesen menekült el Kínából a kommunisták elől és talált menedéket az Egyesült Államokban, ahol a Yale és a Harvard egyetemen végzett tanulmányai után a pénzügyi szektorban csinált karriert.

A 83 éves üzletember már harminc éve finanszíroz kiállításokat, beszerzéseket és felújításokat a múzeumban, ő az igazgatótanács első ázsiai származású tagja. Régész és művészettörténész felesége, a 16. századi Ming-dinasztia leszármazottja Barack Obama volt amerikai elnök és az UNESCO kulturális tanácsadója volt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!