Felelős gyógyszerhasználat

2022.01.28. 20:00

Antibiotikum-bejelentőrendszer indult állatorvosoknak és nagykereskedőknek

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja.

Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih.

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak is havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról.

A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új elektronikus bejelentő felülete. A január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy segítse az antibiotikum felelős alkalmazását az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban.

Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról a nagykereskedők minden év márciusig adnak éves jelentést.

Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta, minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat kell benyújtaniuk az állatorvosoknak. Mindkét érintett kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása.

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladásának és felhasználásának adatainak keresztellenőrzésére.

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus gyakran ismételt kérdések gyűjtemény a hivatal oldalán elérhető.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!