Biztonságban a diákok

2022.02.15. 18:55

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat építi újjá a földrengés után a horvát iskolát

2020. december 28-tól kezdődően sorozatos földrengések rázzák meg Horvátország középső területeit, az utórengések a mai napig tartanak.

A horvátországi földrengések következtében súlyosan megrongálódott iskola felújításában segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. A helyreállítási munkálatok első szakasza, a falak stabilizálása befejeződött, a külső és belső felújítás zajlik, így hamarosan ismét használatba vehetik a Sziszek városához tartozó Topolovac közösségi életében kulcsszerepet betöltő iskolát a tanulók.

2020. december 28-tól kezdődően sorozatos földrengések rázzák meg Horvátország középső területeit, az utórengések a mai napig tartanak.

A legnagyobb rengés 2020. december 29-én következett be Petrinya epicentrummal, amelynek következtében a leginkább érintett megye, Sziszek-Monoszló épületeinek jelentős hányada lakhatatlanná vált. Sziszek-Monoszló megyében mintegy 39 803 házat regisztráltak kárfelmérésre, ezek megtámasztása és helyreállítása még egy hosszú folyamat lesz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csoportja még 2021 januárjában kezdte meg a földrengések által sújtott települések bejárását. A Sziszeken, Petrinyában, Majurban, Hrvatska Kostajnicában történt kárfelmérést szakképzett önkéntesek bevonásával végezte el a segélyszervezet.

 A Szeretetszolgálat vállalta, hogy komoly segítséget nyújt a Sziszekhez tartozó 897 fős kistelepülés általános iskolájának helyreállításában is. A Topolovac közösségi életében kiemelt szerepet betöltő iskola súlyosan megrongálódott a földrengésekben.

Az iskola egy részében elmozdultak a falak, máshol jelentősen megrogyott, az épen maradt tantermeket pedig teljesen beborította a törmelék

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az előkészítést és engedélyezési eljárást, illetve a megerősítési munkálatokat több előre nem látott nehézség is hátráltatta. 2021-ben több kisebb rengés is megrázta Horvátországot, amelyek folyamatosan rontottak az iskola állapotán.

Az épület stabilitása szempontjából kritikus megerősítési munkálatok nagy részét végül sikerült 2021 decemberéig elvégezni.

Így az épületszerkezetet megerősítésével, a tetőzet felújításával és a homlokzat repedéseinek befedésével a teljes helyreállítási projekt mintegy 30 százaléka teljesült.

Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Szeretetszolgálat szakemberei folyamatosan egyeztetnek, hiszen így a Nagykövetség nemcsak nyomon követheti a projekt előrehaladását, hanem szükség esetén támogatni is tudta a megvalósulást. 2022 januárjában Szabján Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetője a helyszínen is fogadta Demcsák Csabát, Magyarország zágrábi nagykövetét és Novák Ádám konzult, miután az épület a megerősítési fázis végéhez közeledett.

Az alkalmazott technikáknak köszönhetően újabb repedések már nem keletkeznek a falakon, az épület pedig már olyan szilárdságú, hogy egy újabb földmozgást is kibírna. A tervek szerint hamarosan a tanárok és a diákok egy kívülről és belülről is megújult iskolát vehetnek újra birtokba.

Az épület megerősítési és renoválási költsége 83 millió forintra becsülhető. A felújítást a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, saját forrásból, valamint adományokból valósítja meg a Máltai Szeretetszolgálat. A kivitelező a Dunareklám Kft., amely korábban pro bono segített a kiviteli és a statikai tervek elkészítésében.

Borítókép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!