Hass, alkoss, gyarapíts!

2022.02.25. 15:00

A Vérlovagok vihették haza a Highlights of Hungary idei fődíját

Megdőlt a tavalyi rekord, közel százezer közönségszavazat érkezett az idei jelöltekre.

Február 24-én este az Eiffel Műhelyházban adták át az idei Highlights of Hungary elismeréseket.  A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén ebben az évben sem volt könnyű dolga a közönségnek, hiszen nekik kellett eldönteni, hogy melyik jelölt érdemli meg a legjobban a kétmillió forinttal járó fődíjat. Tavaly az Országos Mentőszolgálat kapta az elismerést, akik a megfékezhetetlennek tűnő újabb és újabb koronavírus-hullámok idején is erejüket megfeszítve küzdöttek, hogy minden esethez minél gyorsabban kijussanak. Idén a beérkezett szavazatok száma felülmúlta a tavalyit, több mint 98 ezer szavazat érkezett a jelöltekre.

A közönség elismerését ebben az évben is egy olyan szervezet vívta ki, akik a bajbajutottakon segítenek, méghozzá önként – motorra vagy autóba pattannak, hogy vért szállítsanak oda, ahol épp a legnagyobb szükség van rá. Ők a Highlights of Hungary idei közönségdíjasai, a Vérlovagok. 

A Vérlovagokat Nagy Anna nagykövet jelölte a listára, aki méltatásában azt írta: “Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közösségeként küldetésük, hogy az életet jelentő vér a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen az egész országban, az év minden napján. A 2020-ban Közép-Magyarország régiójában megkezdett tevékenységüket 2021-ben a Kelet-Magyarországra is kiterjesztették.”

A Vérlovagok után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madáratlasza kapta a legtöbb szavazatot, a dobogó harmadik helyére pedig a Székelyföldi Legendárium került. 

Vas Kata Blanka, Gyetván Csaba, és az Új Református énekeskönyv  is a legjobb tíz között

A Highlights of Hungary hagyományai szerint nincsenek kategóriák, a nagykövetek szabadon jelölhettek személyt, szervezetet vagy akár alkotást is, ha úgy ítélték meg, hogy az egyezik a kezdeményezés vezérelvével, a „Hass, alkoss, gyarapíts!” gondolatával.

Az összesen 50 jelölt közül az alábbi tíz kapta a legtöbb közönségszavazatot:

 

  1. Vérlovagok
  2. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / Magyarország Madáratlasza
  3. Székelyföldi Legendárium
  4. Vas Kata Blanka olimpiai és világbajnok negyedik kerékpárversenyző
  5. Zöldgömb
  6. A Padlás
  7. Dr. Rényi Vámos Ferenc és csapata
  8. Magyar Zene Háza
  9. Gyetván Csaba műsorkészítő
  10. Új református énekeskönyv

 

Nagyköveti díj a Tulipán Gyermekotthonnak

 

A Közönségdíj mellett egy Nagyköveti díj is gazdára talált, a Highlights of Hungary nagykövetei közösen úgy döntöttek, hogy a listán szereplő történetek közül a Tulipán Gyermekotthonnak adják a szintén kétmillió forinttal járó elismerést.

A Tulipán Gyermekotthont 20 éve, 2001-ben hozta létre Barta József református lelkész, ahol azóta több száz súlyosan bántalmazott gyermeknek adtak nem csak menedéket, hanem otthont is és gondoskodnak arról, hogy szerető és támogató közegben nőjenek fel. A kiváló emberi teljesítményt leginkább abból a szempontból emelném ki, hogy Bartha József és családja anyaországi és román pénzügyi támogatások nélkül teszik ezt, így kénytelenek voltak hosszú távú megoldást találni a fenntartás biztosításához. Az idei évben fejezték be szintén Holtmaroson egy beruházást hitelből, ahol egy idősek otthona került kialakításra, aminek a bevételéből stabilan tudják majd finanszírozni a gyerekotthont. 2021-es aktualitás azon túl hogy idén lett 20 éves, az idősek otthona beruházás befejezése és az a mögött álló üzleti modell példaértékű és egyedi, ami sok más szociális intézménynek adhat mintát, miként lehet saját erőből megoldani egy non-porift intézmény működtetését

– írta méltatásában a gyermekotthont jelölő nagykövet, a Fonogram-díjas Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company alapítója.

A Fenntarthatósági különdíjjal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet díjazták.

Forrás: Talabér Géza

Különdíjak:

 

A közönségdíj mellett négy különdíj is gazdára talált:Az Index szerkesztősége Pakosz Anna festőművészt, a KPMG Fenntarthatósági különdíjjal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet díjazta, míg az MCC Díjat a Székelyföldi Legendárium vitte haza. A Miniszterelnökség, Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárságának Családbarát különdíját Fehérvári Donát vehette át.

Borítókép: A Vérlovagokat Nagy Anna nagykövet jelölte a listára. Fotó: Talabér Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!