Kutatás

2022.03.15. 12:00

Az újonnan felfedezett fajoknál nagyobb a kihalás veszélye

Az újonnan felfedezett fajokat jobban fenyegeti a kihalás veszélye, mint a többi fajt – ezt állapították meg ausztrál kutatók.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) csütörtökön publikált tanulmánya szerint a 2011 és 2020 között felfedezett fajok csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel veszélyeztetettek, mint azok, amelyeket már az 1700-as években felfedeztek.

A kutatást vezető David Lindenmayer, erdőökológiai szakértő csoportja több mint 53 ezer, öt gerinces csoportba sorolt fajt vizsgált meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által vezetett veszélyeztetett fajok vörös listájáról.

Megállapították, hogy a 2011 és 2020 között felfedezett fajok 30 százaléka szerepel a vöröslistán, míg 1758 és 1767 között felfedezettek 11,9 százalékát fenyegeti kihalás.

Az elemzés figyelmeztet rá, hogy 2050-re 47,1 százalékra nőhet a magasabb arány.     

Lindenmayer szerint az újonnan azonosított fajok több okból kifolyólag is nagyobb veszélynek vannak kitéve: gyakran kisebb populációval és korlátozott elterjedési területtel rendelkeznek, ami miatt sebezhetőbbek az élőhelyük elvesztése vagy feldarabolódása esetén. Emellett az újonnan felfedezett, ritka fajokat az illegális kereskedelem és orvvadászat is fenyegeti.

Lindenmayer hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a nagy biológiai sokféleségű területek intenzív felmérése, hogy felgyorsítsák az új fajok azonosítását.

Ausztráliában különösen fontos a biológiai sokféleség megőrzése, mivel az ökoszisztéma szárazföldi fajainak túlnyomó többsége máshol nem fordul elő– mondta a tudós.

Borítókép: a veszélyeztetett karcsúmajomfaj, a Phayre-langur egy példánya (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!